61SAAT HABER SERVİSİ - Serkan Kılınç

 Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği 2016 yılı 2. Olağan Meclis Toplantısı, Trabzon’da yapıldı.
Panagia Otel’de yapılan toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, Ankara’da bulunması nedeniyle 1. Başkan Vekili Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap Başkanlık etti. Toplantıda ilk olarak Doğu Karadeniz Belediyeler Birliğinin 30 Nisan itibariyle yaptığı çalışmalar bir slayt şeklinde üyelere tanıtıldı. 
Tanıtımın ardından konuşan Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehmet Şentürk, çalışmalar kapsamında 5 ana hedef belirlediklerini kaydetti. Şentürk, “5 ana hedef tespit edilmiştir. Birincisi hedef bir olarak birliğin kurumsal kapasitesini güçlendirmek. Birlik ve mahalli idareler arasında ki iş birliğini ve iletişimi daha güçlendirmek. Üye belediyelerin kapasiteni güçlendirmek. Mevzuat çalışmalarına destek vermek. Doğu Karadeniz’e Bölgesinin ve üyelerimizin tanıtımını sağlamak” dedi. 

5 PERSONELLE ÇALIŞMALAR

Kendi içlerinde belediyelere daha iyi hizmet verebilirin gayreti içinde olduklarını kaydeden Şentürk, personel eksikliğine dikkat çekti. Şentürk, “Biz sürekli üye belediyelerimize yaptığımız eğitim çalışmalarında kendi içimizde de sizlere daha iyi hizmet verebilirizin gayreti içindeyiz. Bu anlamda güncel mevzuat değişikliklerini takip ediyoruz. Kurum çalışanları olarak toplamda 5 arkadaşımızla beraber çalışıyoruz. Dolayısıyla ilerleyen süreç içinde personel eksikliğin giderilmesi noktasında çalışmalar olabilir. Birlik başkanımız ve yönetimimizin takdirleri doğrultusunda… “ dedi. 



BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE SIKI İLİŞKİLER

Şentürk, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Birliğimiz hem bölgemiz belediyeleri ve diğer belediyelerle olsun iletişimimiz gayet iyi seviyede. Türkiye Belediyeler Birliği ile sıkı ilişkilerimiz var. Bir çok yapmış olduğumuz hemen hemen bütün eğitim faaliyetlerinde bizlere destek oluyorlar. Biz mümkün oldukça birliğimizin kendi maddi imkanları haricinde dış paydaşların desteği ile bu faaliyetleri yürütme gayreti içindeyiz. 

ESKİŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Eğitim faaliyetlerine hiç aralık vermeden sürekli olarak bölgemizde yapıyoruz. 2016 yılından bugüne yaklaşık 15 eğitim faaliyeti gerçekleştirdik. 2017 yılı içinde inşallah bir aksilik olmazsa Eskişehir Üniversitesi ile iş birliği protokolü yapacağız. Bölgemizde ki belediyelerden 200 personele eğitim verilecek. Tamamen bir okul gibi işleyecek. Her gün belediyelerimizden katılacak bu personele canlı internetten ders sunumu yapılacak. Ödevler verilecek. Sınavlar yapılacak. Bu sınavlarda başarılı olanlar artık kendileri bilgi arz edecek duruma gelecek. Coğrafi Kent Bilgi Sistemi belediyelerimizde hem zaman hem de israfı önlüyor. 



PERSONELE İZİN VERMELİSİNİZ

O personele izin vermelisiniz. Dersleri takip edemezse sınavda başarılı olamaz. Dolayısıyla kattı da yapamaz. Biz sabah düşünüyoruz. O saatler arasında personel bilgisayarında dersleri canlı olarak takip edecek. Aylık ödevler hazırlayacak. Kendi belediyesi ile ilgili çalışmalar yürütecek”  Çalışma programı Şentürk’ün konuşmasının ardından oy birliği ile kabul edildi… 

BİRLİĞİN BÜTÇESİ 1 MİLYON 298 BİN 530 TL

2017 yılı Mali Gider Bütçesi 1 milyon 298 bin 530 TL olarak belirlendi. Bütçede en fazla Mal ve Hizmet Alım Giderleri 885 bin 200 TL olarak belirlenirken ardından 251 bin 930 TL olarak Personel Giderleri geldi…  Gelirler kısmında ise en fazla 1 milyon 115 bin 530 TL olarak Diğer Gelirler gelirken alınan bağış ve yardımlar ise 100 bin TL, Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri ise 83 bin TL olarak belirlendi. 

5 BELEDİYE ÜYELİĞE KABUL EDİLDİ

Doğu Karadeniz Belediyeler Birliğine Bölgeden 5 Belediye üyelik başvurusunda bulundu. Buna göre,  Bayburt-Demirözü Belediyesi, Gümüşhane - Sögütlü Belediyesi, Giresun-Piraziz Belediyesi, Artvin-Borçka Belediyesi , Giresun-Duroğlu Belediyesi  Belediyelerinin üyelikleri, toplantıda oylamaya sunuldu. 5 Belediyenin üyeliği oy birliği ile kabul edildi.. 



HERKES TEK KİŞİLİK ODA İSTİYOR

Birliğin konaklamalı faaliyetleri ile ilgili konuşan Şentürk, “Bazen konaklamalı toplantılarımız oluyor burada aksilikler yaşanıyor. Ancak bu aksilikler bizden değil, konaklanılan kurum ve kapasitesiyle alakalı. Bize ulaşıldığında hemen çözmeye çalışıyoruz, ancak çözemezsek de bilgi veriyoruz. Herkesin tek kişilik odalarda kalmasını isteriz ama bu bizden değil otelin imkanlarından kaynaklanıyor. Bazıları çok özel durumu oluyor. Meclis üyelerimizdir.. Biz Belediye Başkanları tek kişi kalabiliyor. Melis üyeleri ve diğer çalışanlar 2 kişilik odada. Gerçekten çok özel durumu olanlar onlar tek kişilik odada kalıyor.  2 kişilik kalan arkadaşlar, belediye meclis üyesi biz 2 kişi kalıyoruz, diğeri niye tek kalıyor… Veya müdür tek kalıyor biz niye iki kişi kalıyoruz. O konularda önce belediye başkanlarımızı bulundukları makamı temsil olarak öncelikle onların tek kişi kalması yönünde irademiz var. Bir eksikliğimiz yanlışımız varsa hepinizden özür diliyorum” dedi. 

BÖLGENİN YENİ TÜRKİYE’YE HAZIRLANMASI

Toplantının son bölümünde konuşan Başkan Vekili Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, önümüzde ki günlerde başkanlık sistemi ile ilgili konferans düzenleyeceklerini ifade etti. Kasap, “Ülkemizin terörle olan sınavı sadece FETÖ ile sınırlı değil. Diğer PKK ve DAEŞ gibi örgütlerin faaliyetlerini kınıyoruz. Bu yolda şehit olan insanlarımıza Allah’tan rahmet yaralılara sağlık, şifalar diliyoruz. Bu noktada ülkemizin geleceğini ilgilendiren konular üzerinde birliğimizin bir çok çalışması olacak. Bunlardan bir tanesi belediye başkanları ve meclis üyelerimizin katılımıyla istişare toplantıları düzenlenecek. Yine özellikle başkanlık sistemi ve belediyeler yerel yönetimler başlığı altında bir toplantı ve konferansın düzenlenmesi sağlanacak. Bölgemizin en iyi şekilde yeni Türkiye hazırlanmasını sağlayacak, bir takım faaliyetlerimiz olacak” diye konuştu. 

BÜYÜKŞEHİR OLUNCA BÜTÇELER DÜŞTÜ
Görüş ve öneriler kısmında konuşan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Çoban, büyükşehir olduktan sonra ilçe bütçeleri konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Gelirlerimiz düştü. Belediye kanunu ile ilgili gelişmenin çok süratli bir şekilde çıkarılarak hızlı bir şekilde gelirlerin arttırılması gerekiyor. Belediye kanununda, koordinasyon ve yardımlaşmayı sağlıyoruz. Net ifade yok. Sınırları içinde diyor.  Belediyelerin kendi arasında yardımlaşması noktasında açık net ifade ile yazılırsa altının net oluşacağını düşünüyorum” dedi.