Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) 2015 yılı çalışma dönemine ait Olağan Genel Kurul Toplantısı, üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Trabzon Ticaret Borsası Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıda konuşan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bulunduğu coğrafyadaki olumsuzlukların yol açtığı maliyet artışları, bürokratik sorunlar, geçiş güzergahındaki ülkelerde yaşanan sorunlara yetkililerin duyarlı olmaması ve bölge ihraç pazarlarında yaşanan sorunlara bağlı olarak ihracatın sürekli düşüşe geçtiğine dikkat çekti.

Gürdoğan konuşmasında, özellikle bölgenin en önemli ihraç pazarı olan ve yaş meyve sektörü için vazgeçilmez bir pazar olarak gördükleri Rusya Federasyonu ile yaşanan gerginliklerin bir an önce son bulmasını, krizi ortadan kaldıracak görüşmelerin başlamasının ihracatçılar tarafından en öncelikli talep edilen konunun başında yer aldığına vurgu yaparak şunları söyledi:


“ Yaşanan bu kriz ortamı yaş meyve ve sebze sektörü ihracatını olumsuz olarak etkilemesi yanında, bankaların da fırsatçılık yaparak ihracatçılara finansman temininde zorluk çıkarması, kredi vermemesi ve hatta uzun vadeli kredileri geri çekmesi ve bunca serzenişlere rağmen bu konuda bir düzenleme yapılmaması sektörü çok zor durumda bırakmıştır.

Bunun yanında, son günlerde Gürcistan’ın Türk plakalı ihraç yükü taşıyan taşıtlara yönelik olumsuz uygulamaları ve transit olarak geçen Türk Tırlarının yükünün boşaltılarak günlerce gümrükte bekletilmesi ise ayrı bir sorundur.

Mantıkla çelişen uygulama olan taşıtların toplam ağırlığının esas alınması yerine tek tek dingil ağırlıklarının esas alınmasına yönelik uygulamaların da artık bir son bulması konusunda bugüne kadar Gürcistan makamları nezdinde girişimlerde bulunulmamış olup ihracatçılarımızı oldukça mağdur etmiştir.

Bölge ihracatçıları olarak, ortak hareket tarzı belirleyerek geliştireceğimiz projelerle yeni pazarlara açılım noktasına birlik olarak ağırlık vereceğiz. İhracatçılarımız bu yönde geliştirecekleri her türlü projeye de destek vereceğiz. Bölge ihracatı ve ihracatçıların rekabet imkanlarını üst noktalara ulaştırma gayreti içerisinde olacağımızı buradan ifade etmek istiyorum”.

İçinde bulundukları dönemi daha sıkı ve daha etkin bir şekilde geçirmek niyetinde olacaklarına da değinen Gürdoğan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve bu hinterland üzerinden Pakistan’a, Hindistan’a hatta Çin’e açılmak gerektiğinin önemine değindi.

Ahmet Hamdi Gürdoğan yeni pazarlara girmeleri ve bunun için de bir eylem planı hazırlamaları gerektiğine de dikkat çekerek, İran pazarında da etkin olmalarını hatta bu pazara yoğunlaşmaları gerektiğinin altını çizdi