Açılış kokteyi ve programa Forum Trabzon Forum Trabzon Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Cömert, Pazarlama Direktörü Esma Sezeroğlu, FEMİN-ART Kadın Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Şükran Üst, Alman sanatçı Peter Reichenbech ve sanat dostu çocuk ve vatandaşlar katıldı.

Programla ve proje ile ilgili bilgiler veren FEMİN-ART Kadın Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Şükran Üst,

ATAVUS ile ortaklaşa hazırladıkları "Doğadan Sanata" projesinin, Türkiye-Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu 2 Projesi kapsamında kültür sanat programı dalında 130 bin euro hibe almaya hak kazandık. Trabzon Belediyesi, Trabzonspor Kulübü, Maçka Belediyesi, Trabzon Forum avm, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile MÜSİAD Trabzon Şubesinin de iştirakçi olduğu projenin amacının, ülke halkları arasındaki diyaloğu artırmak ve resim yaparken doğaya zarar vermeyecek boya kullanımını özendirmek olduğunu belirten Üst, "Dünyaya baktığımızda kimyasal üretimlerin hayatımızı büyük oranda olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Kimyasal madde kullanımıyla birlikte hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etkileri her geçen gün artıyor. Bugün fazla olmasa bile önümüzdeki yıllarda bu kimyasalların kalıcı etkileri daha fazla görülecek ancak iş işten geçmiş olacak" dedi.

Resim dalıyla uğraşan sanatçılar olarak, kimyasal malzeme kullanmayıp topluma mesaj vermeyi hedeflediklerini anlatan Üst, "Bu amaçla doğal yoldan kök boya elde etmeye karar verdik. Geçmişte en kalıcı eserlerin kök boya ile hazırlandığını biliyoruz. Günümüzde kimyasallar kullanılarak pratik şekilde boyalar hazırlanıyor, ancak 'pratik olan zararsızdır' demek mümkün değil. O nedenle zorda olsa tekrar kök boya ile resim yapmayı gündeme getirmek ve doğaya katkı sağlamak istedik. Proje kapsamında bazı dernek yöneticilerinin Ekim ayında Almanya'ya giderek Türkiye ve Trabzon'un tanıtımına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik, ayrıca örnek bahçe ve atölye kurulması için gerekli görüşmeleri yaparak, Türkiye ile Almanya'da yetişen ve kök boya elde etmek için kullanılan bazı bitki türleri, Maçka ilçemizde Maçka Belediyesinin tahsis edeceği bahçede yetiştirilecek. Bu bitkilerden Trabzon merkezde kurmayı planladığımız atölyede kök boya elde edilecek. Kök boya yapımı, uzmanları tarafından sanatçılarımıza ve isteyenlere öğretilecek. Böylece sanatçılar, resim öğretmenleri ve öğrencilerimiz kimyasal malzemelerle değil, doğal ürünlerle hem de hiçbir ücret ödemeden atölyemizde resim yapabilecek. Ayrıca, isteyenler kök boyayı kendileri üretip, üretmenin de heyecanını yaşama imkanı bulacaklar." Diye konuştu.

Forum Trabzon Forum Trabzon Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Cömert, "Forum Trabzon olarak resim yaparken doğaya zarar vermeyen "kök" boya kullanımına yönlendirmek için hazırlanan "Doğadan Sanata" projesini, kimyasal boya kullanılmaması ve doğanın kirletilmemesine katkıda bulunmak amacıyla destekliyoruz. Forum Trabzon olarak doğayı ve içindeki sanatçıyı uyandırmak isteyen herkesi kök boya ve resim atölyesine davet ediyoruz" dedi.

Doğadan Sanata Proje Sergisi ise 13-14 Nisan'da Forum Trabzon'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.