Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’nin bulunduğu bölgede 2.5 milyon insan yaşadığını, bu sayının iki katı kadarının da yurt içi ve yurt dışında yaşadığını belirten Çetin Oktay Kaldırım, bölgenin maden yatakları bakımından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bölgede 72 farklı metalik minarele sahip olduğu bilinen bölgenin maden rezervlerinin değerinin 100 milyar dolar olduğunun tespit edildiğini kaydeden Kaldırım, “Hali hazırda işletilen bakır, çinko, altın, gümüş, kurşun gibi temel madenlerin yanı sıra kil-kaolen-bentonit gibi seramik sanayi ham maddeleri, çimento ham maddesi, tuğla-kiremit toprakları, granit gibi sert yapı taşları ve mermer-traverten-oniks gibi yapı taşları açısından da son derece zengin bir bölgeyiz. Bölge kalkınma politikalarında bu yeraltı zenginliklerinin sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesi, zenginleştirilmesi ve kullanım alanlarının çeşitlendirilerek bölgenin ihracatına ciddi katkılar sağlaması için DOKA olarak Ar-Ge dahil yatırımların desteklenmesini planlıyoruz” dedi.

BÖLGE ADETA MADEN DEPOSU

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) verilerine göre, Artvin, Rize, Gümüşhane, Trabzon, Giresun ve Ordu’dan oluşan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ülke toplam bakır rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturan 2,1 milyon ton bakır, çinko rezervlerinin yüzde 70’ini oluşturan 2,2 milyon ton çinko, kurşun rezervlerinin yüzde 52’sini oluşturan 0,4 milyon ton kurşun rezervi bulunuyor. Ayrıca Gümüşhane-Mastra, Ordu-Akoluk-Sayaca ve Artvin-Cerattepe yataklarında tespit edilen ve ülke toplam altın rezervlerinin yüzde 10’unu oluşturan altın, gümüş rezervlerinin ise yüzde 37’sini oluşturan gümüş bulunuyor.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) belirlemelerine göre, Doğu Karadeniz Bölgesi altın, uranyum, bakır, linyit, çinko, betonit, demir, mermer maden yatakları bakımından oldukça zengin kara parçası olma özelliğini barındırıyor. Ordu'nun Ünye ve Ulubey, Giresun'un Görele ilçelerinde altın damarları, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sahalarında uranyum bulunuyor.