Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Stratejik Planlama ve Programlama Birim Başkanı Vahit Ketboğa, Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Vecihi Aksakal, Doç. Dr. Bahri Bayram, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Özgün Kalkışım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Trabzon Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, il ve ilçe belediyeleri ve çok sayıda akademisyenin yansı sıra ilde organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletme temsilcileri, üretici birlikleri ve kooperatiflerden temsilciler katıldı.
Tarımsal ham maddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayi dalı olarak tanımlanan gıda sanayinin, dünya ekonomisinin olduğu gibi Türk ekonomisinin de lokomotif sektörleri arasında yer aldığını belirten Genel Sekreter Kaldırım, DOKA olarak sorumluluk alanlarını oluşturan Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu ve Trabzon’da, bu illerin önceliklerine göre hayata geçirmek istedikleri projelerle bölgeyi Türkiye’de organik tarım ve hayvancılık merkezi haline getirmek istedikleri anlattı.
Dünyada nüfusun hızla artması ve gıda temininde kendine yeterliliğin sağlanamaması yüzünden birim alanda yoğun üretim yapılmaya başlanması sebebiyle doğal dengenin bozulduğunu ifade eden Kaldırım, özellikle gelişmiş ülkelerde, ürünlerdeki zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin ortaya çıkması sonrası tüketicilerin de tercihlerini doğal şartlarda yetiştirilen ürünlerden yana kullandığını kaydetti. Bu durumun da organik tarımı öne çıkardığını belirten Kaldırım, "Doğu Karadeniz, topraklarının sanayi atıklarıyla kirlenmemiş olması, bölgede fazla miktarda kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanılmaması, zengin tarımsal ürün deseni gibi özellikleriyle organik tarım açısından potansiyel bir kaynak barındırmaktadır. Ülkemizde organik tarım üretimi daha çok batı bölgelerinde yoğunlaşırken, nüfusunun önemli bir kısmı tarımla geçinen Doğu Karadeniz'de organik tarımın yeterince gelişemediği görülmektedir. Bölgedeki mevcut potansiyelin ortaya çıkarılması, organik tarımın planlı ve sürdürülebilir gelişmesinin sağlanması ve bölgenin organik tarım merkezi olması için ilk adım olarak Gümüşhane Üniversitesi iş birliğiyle 'Doğu Karadeniz Organik Tarım Master Planı'nı hazırlıyoruz. Bu master planı ile bölgenin organik tarım bakımından mevcut kaynaklarının, fırsat ve kısıtlılıklarının analiz edilmesiyle bölge potansiyelinin en üst düzeyde kullanılmasına yönelik stratejiler geliştirilerek, bölgeye uygun organik tarım program ve proje alanları ortaya konacaktır" dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin organik tarım bakımından güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konulması ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ile tehditlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya, katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Trabzon’da ki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Çalıştay’da, TR90 Bölgesi’nde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için bölgenin organik tarım bakımından mevcut kaynak, fırsat ve kısıtlarının analizi ile bölge potansiyelinin optimal düzeyde kullanılmasına yönelik stratejiler geliştirilmesi, bölgeye uygun organik tarım program ve proje alanlarının ortaya konulması yönünde çalışmalar yapıldı.
Öte yandan Ordu, Rize ve Trabzon’da gerçekleştirilen çalıştaylara mart ayında Giresun ve Artvin illerinde devam edileceği belirtildi.