Zafer Sel - Trabzon'da il genelinde sürdürülen kentsel dönüşüm projeleri ile çarpık, sağlıksız ve kontrolsüz gelişen kentsel mekanlar iyileştiriliyor.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da özellikle 1950'li yıllardan sonra göçle standartların altında yerleşim alanları oluştuğunu, kentleşme açısından sorun taşıyan mekanların kente ve kentliye yeniden kazandırılması için kullanılan araçlardan birinin kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu belirtti.

Türkiye'de TOKİ'nin 81 ilde eskiyen kent dokularını yenileyerek sağlıklı yaşam alanlarına dönüştürmek için yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"TOKİ, Trabzon'da yerel yönetimlerle işbirliği halinde il merkezinde Zağnos, Tabakhane, Ayasofya, Çömlekçi, Ortahisar ve Narlıbahçe, ilçelerde ise Pelitli, Çağlayan, Araklı ve Yomra'da kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yürütmektedir. Zağnos Vadisi Projesi'nin büyük bölümü tamamlanmıştır. Tabakhane, Ortahisar ve Ayasofya projeleri devam etmektedir. Çömlekçi ve Narlıbahçe projeleri ise yeni başlamıştır. Projelerin kapsamı incelendiğinde Trabzon'da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri, Türkiye'de bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm projeleri içinde en kapsamlı ve büyük bütçeli örnek projeler arasında yer aldığı görülmektedir. Bu projeler Trabzon'un gelişimi ve marka kent olmasına önemli katkılar sağlayacaktır."

-Zağnos Vadisi Projesi-

Özellikle Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin şehir açısından çok önemli olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ve Trabzon'da yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmelere paralel olarak kentsel mekanlarda meydana gelen değişimler kentsel dönüşüm projelerine olan talebi gün geçtikçe arttırıyor. Trabzon'da yerel yönetim ve TOKİ işbirliği ile yapılan çok farklı içerikte ve çok sayıda kentsel dönüşüm projeleri, uygulamaları bulunuyor. Bunlar içerisinde en önemlilerinden biri Zağnos Vadisi Projesidir. Bu proje sadece kentimiz için değil, aynı zamanda ülke genelinde kapsamı ve yöntemi bakımından örnek bir çalışmadır. Bu proje 14-17 Ekim tarihleri arasında Trabzon'da yapılan Mimar Sinan Proje Olimpiyatları'nda 'Tarihe Saygı' ödülü almıştır. Projenin birinci ve ikinci etabı bitirilmiş, üçüncü etabı yıl sonuna kadar tamamlanacak. Dördüncü etaba ilişkin çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyor. 4. etabın da bitirilmesi ile Çamobadan sahile kadar yemyeşil bir hava koridoru kentimize kazandırılacak."

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, projenin tamamlanmasının ardından vadinin doğal ortamına kavuşup, çevresel süreklilik sağlanacağını ifade ederek, "Tarihi kimlik ortaya çıkarılacak, kent için bu alan cazibe ve prestij merkezi haline gelecek" dedi.