Orman ve Su İşleri Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Dr. Mahir Küçük görev yaptığı dönemdeki bakanlık çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öncelikli olarak tüm Türkiye’nin başı sağ olsun diyen Dr. Küçük “ Şehit savcımız Mehmet Selim KİRAZ’ a Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve ülkemize baş sağlığı diliyorum. Terör bir kez daha acı yüzünü göstermiştir. Sözde ağaç kesimini durdurmak, doğayı korumak için eylem yapıp, ortalığı yakıp yıkananlar AK Parti İktidarı döneminde ülkenin doğal kaynakları daha etkin kullanılmış, koruma-kullanma dengesi içerisinde ülke ekonomisine kazandırılmaya başlanmıştır. 13 yıllık AK Parti İktidarı döneminde ülkemiz başarılı ağaçlandırma çalışmaları ile fidan üretimi ve dikiminde dünya üçüncüsü olmuştur" diyerek eylemcilerinin asıl amacının ülkede kaos ortamı yaratmak olduğunu ama asla bunu başaramayacaklarını belirtti.

Türkiye’nin ağaçlandırma ve fidan üretimi konularında başarı yakaladığı dönemde bakanlıkta bu konuların sorumlusu en üst düzey bürokrat olarak hizmet etmiş olmanın kendisi için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Dr. Küçük, konuşmasına şöyle devam etti;

“1972 yılında 20,2 milyon hektar olan orman varlığımız, yapılan ağaçlandırma, rehabilitasyon, amenajman ve kadastro çalışmaları ile bugün 21,7 milyon hektara ulaşmıştır. Bu süre içinde ormanlarımız 1,5 milyon hektar artmıştır. Ormandaki ağaç servetimiz ise 1,5 milyar m3 e yükselmiştir. Yapılan özverili çalışmalar neticesinde elde edilen bu rakamlar sayesinde ülkemiz hem orman alanlarını ve hem de odun servetini artıran ender ülkeler arasına girmiştir. Türkiye, ayrıca Akdeniz Havzası içeresinde de orman yangınları ile en iyi mücadele eden ülke konumuna gelmiştir ” dedi.

Özellikle son 12 yılda ormanların iyileştirilmesi, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında büyük bir hamle gerçekleştirildiğini kaydeden Dr.Küçük,  “ 2008 tarihinde başlattığımız ve 2012 yılı sonunda tamamladığımız Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği kapsamında; 5 yılda 2 milyon 429 bin hektar sahada yani Trakya'nın yüzölçümünden daha büyük bir alanda, ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışmalarını yaptık. 2003-2014 yılları arasında AK Parti iktidarı döneminde yaklaşık 3 milyar 250 milyon fidan dikildi. Bu çalışmalar neticesinde ülkemiz Dünya’da Çin ve Hindistan'dan sonra en fazla fidan diken ülke konumuna geldi. Bu kapsamda 2002 yılında 117 milyon adet olan fidan üretimimiz, 2013 yılında 401 milyona ulaştı” diye konuştu.

Dr. Küçük, park, bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılan fidan üretiminde dünya pazarlarına açılmak ve bunun içinde ülkemizi fidan üretim merkezi yapmak amacıyla özel sektör fidancılığına uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği sağlandığını belirterek, bu amaçla Adapazarı-Sapanca'da Fidan Borsası kurulduğunu hatırlattı.

İhtisas alanındaki tecrübelerini bölge için en verimli şekilde kullanacağı sözünü yineleyen Dr. Küçük, Trabzon’u fidan merkezi yapacağını ve ayrıca tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç ve parfümeri sanayinde kullanılması konusundaki projelerini de hayata geçirmek için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.