KTÜ’lü Prof. Dr. Eyüboğlu Teoki gösterdi… Maçka Işıklar Mahallesi’nde Atasu Barajı’ından kaynaklı heyelan riski olduğu gündeme gelmiş, DSİ ‘’Risk mevsimsel yağışlardan kaynaklı’’ demişti. DSİ’ nin açıklamasına tepki gösteren KTÜ’ lü Prof. Dr. Eyüboğlu, ‘’DSİ’ nin raporu bilimsellikten uzak. O zaman her yeri boşaltın’’ dedi.


‘YAĞIŞLARDAN KAYNAKLI’
Trabzon’ un Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi Işıklar mevkiinde toprak hareketliliği insanları tedirgin etmiş, konunun incelenmesi için gerekli mercilere başvuru yapılmıştı. Konuya ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından incelemeler yapılmış raporlar hazırlanmıştı. Raporlarda toprak hareketliliğinin Atasu Barajı’ndan kaynaklı olabileceği savunulmuşsa da DSİ bunu doğru olmadığını belirtip, mevsimsel yağışlardan kaynaklı olduğunu açıklamıştı.


TOPRAK HAREKETLİLİĞİ
DSİ’nin açıklamasına KTÜ Jeoloji Bölümü Üyelerinden Prof. Dr. Yener Eyüboğlu tepki gösterdi. Eyüboğlu, ‘’Işıklar mevkiindeki toprak hareketliliği hakkında DSİ’ nin verdiği cevap bilimsellikten uzaktır. Burdaki toprak hareketliliği Atasu Barajı’ndan kaynaklı değil ise sebebi nedir, açıklasın. Raporda ifade edildiği gibiyse Doğu Karadeniz’deki birçok yerleşim yerini boşaltmak gerekir. Çünkü bölgenin her yerinde mevsimsel yağışlar mevcuttur’’ dedi.