Fındık rekoltesi konusunda uzlaşamayan taraflar, yaptıkları tespitleri birer birer açıklıyorlar. Tarım Bakanlığı, TZOB ve Fiskobirlik'den sonra Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de (KFMİB) 2014 ürünü için yaptırdığı rekolte çalışmasının sonucunu 21 Temmuz Pazartesi (yarın) Giresun'da açıklayacak.

KFMİB Başkanı Edip Sevinç, yönetimi kurulu üyeleri ile birlikte birlik genel merkezinde düzenleyeceği basın toplantısı ile çotanak sayımı şekliyle Haziran ayında uzmanlara yaptırdıkları tespiti kamuoyu ile paylaşacaklar.

2014 fındık sezonu yaklaşırken kamuoyunda Doğu Karadeniz bölgesinde 29-30 Mart gecesi yaşanan don olayının etkileri ve yansımaları konusunda özellikle de rekolte ile ilgili bilgi kirliliği oluşturulduğuna dikkat çeken Edip Sevinç şunları söyledi:

"Ülkemiz de maalesef belli kesimler tarafından her yıl fındık rekoltesi düşük gösterilmeye çalışılıyor.Geçen yıl, yani 2013 ‘de ziraat odaları rekolteyi 484 bin ton olarak çok düşük açıklamıştı. Çünkü, 2013 yılı ürünü olarak borsalara Mayıs ayı sonu itibari ile tescil ettirilen fındık miktarı 650 bin tonu aşmıştır. Bu da kimlerin ne kadar yanıldıklarını apaçık göstermektedir."

Fındıkta hemen hemen tüm kesimlerin gözden kaçırdığı bir noktanın da özellikle Batı kesiminde fındık dikim sahalarının arttığı olduğunu vurgulayan Edip Sevinç; "Bu ve rekolte konusunda yaptığımız çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız.  Ülkemizde ihracatı karşılayacak kadar fındık vardır. Ama daha fazlasını yapabilmemiz gerekir. Bunun için de mevcut yaşlı bahçeler yenilenmeli, genleştirme ve iyi tarım uygulamaları yapılarak verim ve kalite arttırılmalıdır. Bu uygulamalar da sektörle ilgili tüm kesimler ve özellikle de devlet tarafından desteklenmelidir" diye konuştu.