Almanya'da dil eğitimi aldığını ifade eden Elektrik ve Elektronik Mühendisi Doğan Yıldız uyguladığı sistemle ilgili şu açıklamaları yaptı: "Babamın sık aralıklarla gelerek kaldığı evin elektriğini rüzgar jeneratörü ve güneş panelinden elde ettiğimiz elektrikle bir nevi eko ev yapmış olduk. Bayburt'taki güneş gücünün fazla olması büyük bir avantaj, Ayrıca çevreye zararsız emniyetli ve güvenli olan bu sistemin Bayburt'ta uygulanması kullanıcılara büyük bir avantaj sağlayacaktır. Türkiye'deki iller içerisinde yıllık güneş verilerine baktığımızda Bayburt birçok ilden daha avantajlı durumda. Burada yaptığım uygulamayı üniversitedeyken bitirme tezimde yapmıştım. Bir hafta önce yaptığımız bu sistem mükemmel bir şekilde çalışmaktadır. En verimlisi ve avantajlısı güneş pilinden (panelinden) aldığımız enerji oluyor, çünkü her zaman rüzgar olmuyor. Kısa süreli güneş olduğunda yüksek oranda verim alabiliyoruz." 

DEPOLAMA SİSTEMİ YAPTI
Yaptığı sistemde depolanan enerjinin evin bir haftalık elektrik ihtiyacını karşılayabildiğini belirten Yıldız, "Ev içerisinde bulunan her türlü elektrikli cihazları rahatlıkla kullanabiliyoruz. Güneş pilinden yararlanarak yapacağınız bir dairelik sistem için ortalama 2000 TL civarında harcama yapmanız gerekiyor. Bu sistem özellikle elektriğin olmadığı yerlerde örneğin, sulama yapacağınız arazilerde kullanılabilir yani köylerimizdeki benzer sıkıntılar arazilerin sulama sorununda yaşanıyor.

20 YILLIK GARANTİLİ SİSTEM
Arazilerin sulanmasında elektrik kullanılarak yapılan harcamalar aylık ortalama 5-6 bin lirayı buluyor. Bu tür yerlerde 30-40 bin liralık yapılacak olan harcama sonucunda 20 yıllık garantili sistemler kurulabilir" dedi.
 
Sokak, cadde ve bahçe gibi yerlerde kullanılabilen sistemin bir an önce hayata geçirilmesinde yarar olduğunu vurgulayan Elektrik ve Elektronik Mühendisi Doğan Yıldız, "Almanya'da kısa bir süre sonra eğitimimi tamamlayarak Bayburt'a dönüp ve bu işin yaygınlaşması için çalışmalarımı başlatacağım" diye konuştu.