61SAAT HABER SERVİSİ
ERHAN ESASPEHLİVAN

Trabzon’un genç ve dinamik iş adamlarından AKS Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Trabzonspor Mali İşler Koordinatörü - TS Club Sorumlusu Emre Aksoy, 61saat’e konuştu.

Emre Aksoy, inşaat sektöründen Trabzonspor’un forma tasarımlarına, Arap sermayesinin Trabzon’dan kaçacağının endişesinden başarılı olmak için gençlerin ne yapması gerektiğine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

TRABZONSPOR’DA TEK HEDEFMADDİ VE MANEVİ YÜKTEN KURTULMAK

Trabzonspor’un son durumunu değerlendiren ve Hami Mandıralı’ya haksızlık yapıldığını söyleyen Aksoy, "Hami Hoca gelmeden önce herkes Hami hocayı istiyordu. İki mağlubiyetin ardından Hami Hoca istifa demeye başladı. Bunu diyenler de onu isteyenler ne hikmettense. Tabi Trabzon zor bir şehir. Biz her şeyden önce Trabzonsporluyuz her ne kadar kendi kulübümüz (Zağnosspor) olsa da. Ne kadar taraftar üzülüyorsa biz de üzülüyoruz. Çok kötü gelen bir sürecin ardından, bu yönetimin değişmesinden dolayı her şey tak diye düzelmiyor. Gerçekten futbolcuların psikolojileri çok bozuktu. Tek hedef şu; Trabzonspor’u gerçekten maddi ve manevi bir yükten kurtarmak. Tabi başarılı olmak için şuanda futbolcular alınabilir. Hoca değiştirilebilir. Ama bu Trabzonspor’a sadece yük getiriyor” dedi.

YENİ FORMALAR 2017-2018 SEZONUNA

Trabzonspor’un yeni sezon formaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Aksoy, “TS Club’a gelince, yıllardır aynı ürünlerin üzerinde çalışılmış bir sistem var.  TS Club’dan bakkaldan çikolata aldım gibi şansınız yok. Her şeyi yeniden tasarlıyorsunuz. Bir üretim, bir tasarım süreci var. Biz de şimdi Mayıs’a ve Haziran’a hazırlanmaya çalışıyoruz. Bugün bir hata yapıp kötü bir mal üretip vitrine koymanın bir esprisi yok çünkü taraftarlar alıyor. Alınanlar kötü ürün çıktı. Yüksek fiyatlar çıktı. Biz hem ucuza hem de kaliteli satabileceğimiz ürün olsun istedik. Bir dahaki sezon için formalarda geçirmişlik var. Normalde yeni sezonun formaları geçtiğimiz ayın Mayıs’ında hazırlanması lazımdı. 2017-2018 sezonu için forma çalışmalarını yapıyoruz. 2016-2017’de neyi iyi yapabiliriz tartışmasındayız. Forma çok önemli yani maçta giydiğiniz forma önemli. Hem TS Club hem de görsel için karşı takımın etkilenmesi gerekiyor. Sponsorlara bile takımın gücünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.

TRABZON’DA İNŞAAT SEKTÖRÜ BİRAZ DURDU; TEKRAR AÇILACAKTIR

İnşaat sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Aksoy, seçimlerin sektörü etkilediğini ancak canlanacağını ifade ederek, “Sektörün normal şartlarda 11. ve 3.Ay en önemli arasıdır. Şuanda bir boşluk yaşanıyor. Ama bir Haziran seçimleri vardı. Haziran’da Kasım’a gelen bir boşluk vardı ki sezonun en önemli hareketli dönemiydi. Orada bir siyasi sıkıntı vardı diye problemler yaşandı. O bitti şimdi Kasım başladı. İyi bir siyasi ortam oluştu. Dünyanın güvenini kazan bir Türkiye oldu. Güven kazanmak önemliydi. Kötü gitmiş bir 5 ayın ardından bir anda düzelmeyi kimse beklemesin. Devlet para ödemediği sürece ne kadar hareket olursa olsun. Dünyada önemli sektörler vardır. Biri tarım biri inşaat; lokomotif sektördür bunlar devletleri ileri götüren. Bizi de biliyorsun, bölgede çay ve fındık tarım anlamında kullanılmakta. Çay senede belki 4 kez ürün yapıyor ama fındık tek mahsül yapan bir ürün. Trabzon’da bile devletin istimlaki, yol inşaatları bunlar bile sektörü hareketlendiriyor -ki 3 yıldır TOKİ’nin yaptığı istimlaklar Zağnos Vadisi olsun Tabakhane olsun Moloz mevki olsun ciddi bütçeler getirdi Trabzon’a. Biraz durdular tekrar açılacaklar” dedi.

TRABZON’DA 2 SENE DAHA ARAP BAHARI OLACAK

Trabzon’da 2 sene daha Arap baharının olacağını söyleyen Aksoy, “Arap baharına gelineceği zamanda aslında bir Arap baharı yaşanmadı. Yaşanması gerekenden hiç alakası yoktu. Niye? Siyasi kriz. Ondan önceki sene piyasanın sürümcesine 17 Aralık operasyonları girdi. 16’sında sattığımız dairelerin 17’sinde yüzde 50’sini iade ettik. 18-19’da yattık fuarda. Yani Arabistan o kadar Türkiye’ye bağlı bir durumda. Bu sene tam düzelecek dedik. Ben şunu söyleyeyim. 2 sene daha büyük bir Arap baharı olacak. Savaş boşluğu olmazsa olacak” şeklinde konuştu.

RUSLARI KAÇIRDIK, AYNISINI ARAPLARA YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Trabzon’a gelen Arap turistleri şehirde en iyi şekilde ağırladıklarının altını çizen Aksoy, esnafların fiyat farklılıkları ile ilgili şikayetlerin olduğunu söyleyerek, “Bize ikinci menüyü vermeyin diyorlar. Hep öyle görüyorlar gittikleri yerde. Kasaya borcunu ödemeye gelen bir yanlışlık olmasın diyor, çok az diyor, biz daha fazla yedik şuradaki restoranda şu kadar para aldılar bizden diyorlar. Bu üzüyor beni, niye üzüyor beni çünkü biz Rusları da böyle kaçırdık. Rusya ile yıllarca İstanbul ticaret yaptı. Biz Rusları da hep bir seferlik gördük. Şimdi aynısını Araplara yapmaya çalışıyoruz. Araplar da çok hassas.”

AKSOY NEDEN İSTANBUL’A GİTTİ? SİTEM DOLU AÇIKLAMA

Neden İstanbul’a gittiğini de açıklayan Aksoy, “Bizim şehirde şu var. Ya yukarıda olacaksınız yada altta, ortada durma şansınız yok. Yanınızda kimse durmuyor. Herkes sizi bırakıyor ve düşsün diye bırakıyor. Daha çok yürümesin değil. Yerinde kalsın yapmıyor. Düşsün istiyor. Asıl nedenim ise bize ciddi talepler var Ortadoğu’dan. Biz bunu gerçekleştirmek için gittik. Çocuklarım da orada okusun istediler. Bana göre kanaatimce Trabzon’da rekabet olmayınca kalite olmuyor. Özellikle kolejlerde. Devlet okulları Trabzon’da daha iyi aslında şuanda.

TRABZON’UN ŞEHİRLEŞMESİNE ÖNERİLERDE BULUNDU

Trabzon’un şehirleşmesine de önerilerde bulunan Aksoy, “Bana 30 katlı yer verseler 30 katlı bina yapmak isterim. Ama 30 katlı bina yerine 4 tane 8 tane bina yapacaktım da 30 katlı bina yaptım. Benim için mantıklı olan 4 tane bina yapacağıma 30 katlı binaın çevresine yeşil alan bırakmak. Trabzon’da şu var; Coğrafi yapımız bozuk. Denizden başlayan bir dağlaşma var. Hiçbir düzlük alanı yok. Sahili komple 30 tane binaya toplarsınız. 35-40 katlı 30 tane binaya toplarsınız. Geri kalan komple sosyal donatı alanı olur. Dönersiniz Meydanı toplarsanız 12-13 katlı binalara. Tanjant'ı ve Kunduracıları ki bizim eski şehrimiz var ya konaklarımız hanlarımız onların etrafını açıp 4-5 tane binaya toplarsınız. Oradan çıkarsınız Boztepe’ye 6 kat 8 kat bina yaparsınız. Az yukarı çıkarsınız 4 katlı bina yaparsınız. O zaman sahilden bakınca düz bir şehir görürsünüz sahilden."


GENÇLERE ‘HEDEFİNİZ OLSUN’ ÖNERİSİ

Genç girişimcilere de seslenen Aksoy, “Bir çocuk olmak doktor olmak zor mu? Kesinlikle değil. İş adamı olmak zor mu? değil. Hedeflerini büyük koysunlar. Onun için mücadele versinler. Mücadele verip yapabilirse ne mutlu onlara yapamazlarsa geçmişe dönme şansları yok. Geçmişe şunu demesinler, demek ki uğraşsam yapabilirdim. Ama oraya bir daha dönme şansı yok. Bugünden hedefler koyulsun ve büyük koysun. Bürokrat olmak istiyorsa hedefini başkan veya cumhurbaşkanı olarka koysun” dedi.