annesi hem babası böbreklerini Merve’ye vermek istedi. Ayşe Bulut’un dokuları tam uyuştu ve böbrek Merve’ye nakledildi. Ancak operasyon Türkiye’de ilk kez uygulanan çok özel bir yöntemle gerçekleşti. “NOTES” denilen yöntemle Ayşe Bulut’un böbreği vajinal yoldan çıkarıldı ve kızına nakledildi. Hayatının en anlamlı Anneler Günü’nü yaşadığını söyleyen Ayşe Bulut, “Kızımı 2’nci kez dünyaya getirdim. Sanki onu yeniden doğurdum. Onun yeniden hayata dönüşü, hayatım boyunca alabileceğim en güzel anneler günü hediyesi oldu” dedi.



2 yaşında gibi ama artık geçti

“Sağlıklı olan küçük kızım büyürken, Merve gelişemedi. Kanda üre çok yüksek olduğu için, bulantı, kusma, gelişme geriliği, kilo kaybı, boy kısalığı yaşadı. 2 yaşında bir çocuk kadar, 13 kilo” diyen Ayşe Bulut için tüm bu acılar artık geride kaldı.

Sıkışık otobüste dirsek atmak gibi

DÜNYADA 2 yıldır uygulanan ‘Doğal Açıklık Cerrahisi” (NOTES) yöntemiyle gerçekleşen böbrek naklini Acıbadem Sağlık Grubu, International Hospital Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan ve ekibi yaptı. Alihan Gürkan, Türkiye’de ilk kez uygulandığını söylediği yöntemi şöyle anlattı: “Bir şey çıkarmak için niye vücudu keselim. Bu yöntemle, vajina ile rahimin birleştiği yerdeki yumuşak dokuda 2-3 santimetrelik bir kesik yapıyor ve böbreğe buradan erişip, vajina kanalından dışarı çıkarıyoruz. Vericinin vücudunda kesik olmuyor, pansuman gerekmiyor ve iyileşme çok hızlı sağlanıyor. Bu yöntemle dalağı, safrakesesini, istenen her organı çıkarabiliriz.”
Sonuç ABD’den iyi
“ABD’de ilk yapılan ameliyat 3 saat sürdü, böbrek 3 dakika boyunca oksijensiz kaldı, 100 mililitre kanama oldu. 5 dakikadan fazla oksijensiz kalırsa böbrek yaşayamıyor. Merve’nin ameliyatı 2 saat 30 dakika sürdü. Böbrek 2 dakika 30 saniye oksijensiz kaldı. 50 mililitre kanama oldu. Merve’nin işlevini yitiren 3 santimetrelik böbreğinin yerine takılan böbrek 10 santimetre. Yaptığımız işlem sıkışık otobüste dirsek atmak. Merve’nin iç organlarını bir kenara iterek sağlıklı böbreği yerine yerleştirdik.”