Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un analizine göre,Türkler yurtiçi uçuşlarında uçak biletini ucuza almak istiyor ancak bilet alma işini son dakikaya bırakıyor.

DÜŞÜK FİYAT REVAÇTA

Her dört yolcudan biri uçak biletini uçuştan sadece bir gün önceden satın alırken, her dört yolcudan üçü de düşük fiyatlı bilet olanağı sunan havayolu şirketlerinden yana tercih kullanıyor. Yurtiçi uçuşlardabilet fiyatlarında en çok arama yapılan hat İstanbul-Trabzon, yurtdışında ise İstanbul- New York olarak öne çıkıyor.

İKİ YOLCUAN BİRİ O-5 GÜN ARASI ALIYOR

Enuygun.com verilerinden derlenen analizde, uçak bileti fiyatını www.enuygun.com üzerinden karşılaştırdıktan sonra satın alan 8 bin kişi mercek altına alındı. Verilere göre, her iki yurtiçi uçak yolcusundan biri uçak biletini uçuştan 0-5 gün öncesinde satın alırken, biletini bir aydan daha uzun süre önce satın alanların payı yüzde 14'te kaldı. Uçak biletini uçuştan 6-10 gün öncesinde alanların payı yüzde 13, 11-20 gün öncesinde alanların payı yüzde 17, 21-30 gün öncesinde alanların payı ise yüzde 8 olarak hesaplandı.

SON DAKİKACILAR YÜZDE 25

Verilerden her dört yurtiçi uçak yolcusundan birinin biletini son gün aldığını saptadıklarını belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, "Son dakika uçak yolcuları, kullanıcılarımız arasında yüzde 25 gibi önemli bir paya sahip. Uçakların doluluk oranları fiyatları doğrudan etkilediğinden, aynı uçuşsınıfında ve aynı uçakta iki katı fiyata uçmak ya da tam tersine yarı fiyatına uçmak mümkün olabiliyor. Uçak bileti satın almada zamanlama oldukça önemli. Planlı davranan, fiyat karşılaştırması yapan ve promosyonları takip eden kazanıyor" dedi.

Enuygun.com'un analizine göre yurtiçi uçuşlarda fiyat en önemli rekabet aracı. Her dört yolcudan üçü, tercihini ucuz biletten yana kullanıyor.

YURTDIŞI YOLCUSU HESABINI BİLİYOR

Analizde, yurtdışı uçuşlarda da uçak biletini uçuş gününden sadece 0-5 gün öncesinde satın alanlarınyüzde 30 gibi önemli bir oranda olduğu hesaplanıyor. Ancak yurtiçi uçuşların tersine, yurtdışı hatlarda uçak biletini uçuş gününden 20 günden daha fazla bir süre öncesinde satın alanların oranı yüzde 42'ye ulaşıyor. Yurtdışı uçuşlarda son dakika yolcusu, yani biletini uçuştan 0-1 gün önce alanların oranı ise yüzde 14'te kalıyor. Yurtdışı uçuşların yarısında ise yerli havayolu şirketleri tercih ediliyor.

EN POPÜLERİ TRABZON İSTANBUL

En popüler yurtiçi uçak bileti araması yapılan hat: İstanbul-Trabzon

Enuygun.com üzerinden her gün ortalama 25 bin uçak bileti fiyat karşılaştırması yapıldığını kaydedenSungurlu, "Yurtiçinde en popüler aramalar sırasıyla, İstanbul-Trabzon, İzmir-İstanbul ve İstanbul-Erzurum olarak karşımıza çıkıyor. Yurtdışı popüler aramalarda ise İstanbul-New York, İstanbul-Amsterdam ve İstanbul-Paris hatları ön sıralarda yer alıyor" diye konuştu.