Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan ön protokol çerçevesinde Çamlık İlk ve Ortaokulunda uygulamaya konan İşitme Engelli Bireyler İçin Grafik Sembollerini Temel Alan Alternatif İletişim Sistemi Tasarımı (ALİS) Projesi hakkında bilgi aldı.

            Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Hasan Karal’dan bilgi alan Vali Öz’e eşi Rukiye Öz, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, proje ekibinden Prof. Dr. Mevhibe Coşar eşlik etti.

            Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Vali Öz, “Çocuklarımızın eğitilmesi, hayata bilinçli olarak hazırlanması bizim için çok önemlidir. Bu proje Karadeniz Teknik Üniversitemiz ile Milli Eğitim Bakanlığımızın işbirliği yapmasıyla geliştirildi.

            İşitme engellilerin eğitimiyle ilgili yeni bir sistemin alfabesini ve altyapısını oluşturacak olan proje henüz bir yıllık bir proje olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızın ilgilisini çekmeyi başarmıştır. Pilot uygulamayı Çamlık İşitme Engelliler Okulumuzda yapıyoruz. Öncelikli olarak ilk dört sınıfımızda uygulanan projemiz sonraki dönemlerde geliştirilerek devam edecektir.

            Yüzde 95’lere varan eğitilebilir engellilerimizin eğitimi çok önemli. Bu kampüsümüzde engelli öğrencilerimize yönelik her türlü imkan var. Bu proje, engelli öğrencilerimizin geleceğe daha iyi hazırlanması ve öğrenme kabiliyetlerinin daha kolay geliştirilmesi açısından büyük bir aşamadır.

Projede emeği geçen hocalarımıza, eğitmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

            Vali, eşi Rukiye Öz ve beraberindekilerle sınıfları gezerek proje kapsamında eğitim alan çocukların eğitimde kat ettikleri mesafeyi gözlemledi. Öğrenciler proje sayesinde öğrendikleri kelimeleri tahtaya yazarak kendilerini ifade ettiler. Projenin olumlu sonuçlarını görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Öz, “Amacımız proje sayesinde engelli çocuklarımızın yarınlara daha iyi hazırlanmalarını sağlamaktır” dedi.

            Türkiye’de ilk kez Trabzon’da uygulanan proje ile engellerinden dolayı iletişim ve öğrenme problemleri yaşayan bireylerin kavram, okuma, yazma ve müfredat öğrenmelerine yönelik grafik sembol temelli öğrenme ortamlarının geliştirilmesi ve etkinliğin sınanması amaçlanmaktadır.