61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ

ABD’de Plastik ve Rekonstrüktif  Cerrahi alanında dünyada, her yıl yapılan çalışmaları değerlendiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği tarafından oluşturulan kurul,  Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi tarafından geliştirilen yapay deri “Dermoplastik” projesi milyon dolarlık projeleri geride bırakarak açık ara Experimental-araştırma ödülünü kazandı.

Türkiye’de ilk defa Plastik ve Rekonstrüktif alanında kazanılan ödülü  Ovalı, 8 Ekim’de Amerika Birleşik Devletlerinin,  Orlando kentinde alacak. Ovalı, ödülü, Trabzon’da PKK teröristler tarafından 15 yaşında şehit edilen Eren Bülbül’e ithaf edeceğini açıkladı.

MİLYON DOLARLIK PROJELERİ GERİDE BIRAKTI

Ovalı, “ABD’de her yıl bir önceki ki yılın dünyada yapılan çalışmalar özel bir komite tarafından değerlendiriliyor. Bizim aslında böyle bir değerlendirmeden haberimiz yoktu ve başvurumuzda yoktu. Burada değerlendirmeye alınan yüzlerce çalışma var. Bu çalışmaların içerisinde milyon dolarlık projelerde var.  Açıklanan sonuçlarda bizim projemiz için, “Açık birincisiniz” diye yazıyor.  Türkiye’den ilk kez böyle bir şey oluyor. Türkiye’nin kazandığı tıp alanında kazandığı en büyük ödüllerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum. O açıdan çok gururlandık” dedi.

EREN İÇİN ÖDÜLÜ KALDIRACAK

8 Ekim’de Orlando’da alacakları ödülü Trabzon’da PKK’lıların şehit ettiği 15 yaşında ki Eren Bülbül’e ithaf edeceklerini belirterek, “ Eren’e dua etmekten başka bir şey yapamayacağız. Hiç olmazsa o Atatürk bakışlı çocuk için o gün 8 Ekim’de Orlando’da bu ödülü kaldıracağım. Çok güzel bakışları olan bir çoktu. Herkes bir şey yapabilir, ama benim de yapabileceğim bu. Dua edebilirim ödülümü ona atfederim. Çok duygulandığım bir olay. Onun için yapabileceğim şey Orlando’da ödülü onun için kaldırmak” dedi.

2002’DE ÇALIŞMALARA TRABZON’DA BAŞLADI..

Yapay deri “Dermoplastik” çalışmalarını 2002 yılında Trabzon’da başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Ovalı, “2002 yılında KTÜ’de başladık çalışmalara. Çok emeği geçen insanlar var. Orada ucundan tutmuş, dokunmuş bir sürü insan var. Uzun bir hikayesi var. Bazı yerleri sinir bozucu, bazı yerleri trajik, bazen de komik hikayesi var. Araştırma demek yatırım demek, size inanan yatırımcı anlamına gelir. Size inan birileri olunca sizde bilim adamı olarak o inancı boşa çıkarmamakla yükümlüsünüz. O yüzden de çok mutluyum” ifadelerini kullandı.