61SAAT HABER SERVİSİ - Onayın Mimari Estetik Komisyonuna bırakılmak istenmesine bir çok belediye meclis üyesi karşı çıktı. Konunun Estetik Komisyonu tarafından incelenmesinin ardından onayın yine Ortahisar Belediye Meclisi tarafından verilmesi gerektiğini savunan Belediye Meclis üyeleri karara karşı çıktı.
Konuyla ilgili konuşan Ortahisar Belediye Meclisi Başkan Vekili Seyfullah Kınalı,  bu kararın Hızırbey Mahallesinde ki yola sıfır yapılmak istenilen binadan kaynaklandığını kaydetti. Kınalı, “Aslında vatandaşın günahı yoktu. Meclis toplumsal tepkiden dolayı meclis vatandaşın yerini kamulaştırdı ve yıktı. O zaman hem o bölgede 5 + 5 çekme yaptık. Hem de önemli bir güzergahtır burası, yine gözümüzden kaçan bazı şeyler olabilir cephe siluetlerini getirdik.

ALAN BOŞ BIRAKILMADI
Mimari de kesin bir sınırı yok. Cephenin. Kimi kırmızıyı seviyor, kimisi camı seviyor. Dolayısı ile mecliste tartışma konusu oldu. Yine komisyon ne yaptı.. Yine de bu alanı boş bırakmamış kurula bırakmış. İmar müdürlüğüne de bırakabilirdi. Tanjant boyu Trabzon’un vizyon bulvarı.. 10 yıldır Trabzon Belediyesinde kararlar çıktı. Burada da tartışıldı. Çıkma nedeni Hacıkasım Camisinde ki sıfır yapılan binaya o gün ki koşullarda çıkarıldı. O gün yapalım dedik. Gözümüzden kaçan bir şey olmasın diye.. Doğrusu komisyon bunu iyi belirledi. Aşağı yukarı oturdu sistem. O bulvar önemli bulvar. Alt komisyondan karar alınmasını olanak sağlıyor. Zaten orada aşağı yukarı bir siluet oluştu. Yine de oraya boş bırakmıyoruz” dedi.

BEN YETKİMİ DEVRETMEK İSTEMİYORUM
Konuya farklı bir görüş katan MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “İmar’da nasıl kat yükseklikleri, yapılacak emsaller belirleniyor ise Avrupa’da bunun yapılışı şekli şöyle.. Binaların cepheleri kamuya aittir. Bununla ilgili ilgili belediye eyaletler kararlar verirler. Sadece şahsı ilgilendiren mesele değildir. Dış görünüş estetikten bahsediyorsunuz. Adamın canı kırmızı istiyor diye binan cephesi kırmızıya boyanmaz. 25 metreye nasıl karar veriyorsa ilgili birimler dış cephesinin camından tutun da başka şeylere kadar…
Binaların estetik görüntüsüyle ilgili fanteziler evlerin, iş yerinin içinde uygulanır. O nedenle bizde kültürümüze yansıtan mimari yapılar oluşturamıyoruz. Birisi balkon yapıyor, birisi kırmızı yapıyor birisi başka bir şey yapıyor.  Bu durum garip bir durum ortaya koyuyor. Normal de ciddiyetle ele alınması gereken konu. Sadece bir kurumun bire bir bina ile ilgili karar vermesi değil, yapı adasında yeni oluşacak yerlerde buna dikkat edilirse yarınlara eser bırakmış oluruz.
Ben iki bina üzerinde ki yetkimi hakkımı estetik kurula devretmek istemiyorum” dedi.

MAZERET KABUL ETMİYORUM
Bunun üzerine Kınalı ise, “Geçmişte tartışıldı. Bu konuda kesin karar alınamadı. Dış ceple kamuya aittir. Renkler ve zevkler çok farklı. Kanuni Bulvarında böyle bir yol izlenebilir. Düşünülebilir. Arkadaşlar da değerlendirebilir. Dediğiniz daha önce gündeme gelmiş doğru bir konu…” dedi.

CHP’li Turgay Şahin ise, “Meclis yoğunluğunu bir mazeret kabul etmiyorum. Hatta bizim bilgimiz olsun…” dedi.

İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca ise maddenin meclisin zamanını almamak için meclise getirildiğini söyledi. Tartışmaların ardından mecliste Kınalı,  bu konuyu gündemde bırakılmasını oyladı. Meclis konunun gündemde kalmasını ve pazartesi karar verilmesini oy birliği ile kabul etti.