Yaklaşık 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken 8 yaşındaki Abdulkerim Karabela annesinden nakledilen böbrekle sağlığına kavuşurken, bir süreden beri geri kaldığı okuluna devam edebilecek.

Oğlunun yaklaşık 5 yıldır böbrek hastası olduğunu belirten anne Emine Karabela, yapılan nakil sonrası oğlunu gülerken görebilmenin kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek nakli gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

Oğlunu Rize'de doktora götürdükten sonra KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne sevk edildiğini belirten anne Karabela, "3 çocuğumdan büyüğü olan Abdulkerim'i Rize'de doktora götürdük. Onlarda KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne sevk ettiler. Buradaki doktorlar oğulumun ya böbrek nakli ile sağlığına kavuşacağını yada diyalize gireceğini söylediler. O an karar vererek oğluma

kendi böbreğimi verebileceğimi söyledim. Yapılan tetkikler sonucu benim kan ve dokum, oğlumunki ile uyum sağladı. Nakil sonrası oğlum 15 gün içinde kendini toparladı. Bir anne olarak böbreğimi oğluma vermek başka bir duygu. Ben çok mutluyum. Oğlumun gülmesi gördükçe daha da mutluyum. Devletimizden, doktorlarımızdan Allah razı olsun" dedi.

Baba Mustafa Kemal Karabela'da kendi böbreğini oğluna vermek isteğini ancak kan ve doku uyuşmazlığı olduğunu ifade ederek "Oğluma böbreğimi verecektim ancak kan ve doku uyumsuzluğu olduğu için

veremedim. Eşimin kan ve doku tuttuğundan nakil gerçekleşti. Devletimizden, doktorlarımızdan Allah razı olsun. Oğlum ve eşimin sağlığı yerinde olduğu için de çok mutluyum" diye konuştu.

BÖBREK NAKLİ YAPILAN HASTALAR ARASINDA EN KÜÇÜK HASTA

Hastanın nakil öncesi ve sonrası takibini yapan KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Elif Bahat Özdoğan ise nakil yapılan hastalar arasında yaş olarak en küçük hasta olduğuna dikkat çekerek " Hastamız son dönemler böbrek yetmezliği aşamasına gelmişti. Bu aşamada hastamız ya diyalize girecekti yada böbrek nakli olacaktı. Anne fedakarlık göstererek çocuğunun diyalize girmeden önce kendi böbreğinin nakledilmesini istedi. Yaptığımız tetkiklerde annenin

hem kan, hemde doku uyumluydu. Sonrasında başarılı bir operasyon gerçekleşti. Şimdi de taburcu oluyor. Nakil yaptığımız hastalar arasında hem yaş, hemde kilo olarak en küçük hastamızdı.

Abdulkerim bundan sonra okuluna gidecek. İnşallah üniversiteyi de okuyacak. Çok akıllı çok zeki bir çocuk" şeklinde konuştu.

Nakil işlemini gerçekleştiren ekibin sorumlusu

KTÜ Farabi Hastanesi

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Böbrek Nakli Sorumlusu Doç.Dr. Serdar Türkyılmaz ise nakil işleminin başarılı geçtiğini belirterek, "Yapılan tetkikler sonucu annenin sol böbreğini almayı uygun gördük. Önce ameliyatla annenin böbreği alınarak oğlu Abdulkerim'e takıldı. Normalde böbreği karın içine yerleştirmiyoruz.

Ancak hastamız çok küçük olduğundan böbreği sığdıramayacağımız için karın içine yerleştirmek durumunda kaldık. Ameliyat esnasında herhangi bir problemle karşılaşmadık. Böbreği takar takmaz 1-2 dakika içinde böbrek çalışmaya ve idrar gelmeye başladı. Şimdi kendisini taburcu ediyoruz.

Hastamız 6 ay sonra kilosunu alarak gelişecek ve daha iyi bir duruma gelecek" ifadelerini kullandı.

Abdulkerim Karabela da çok iyi olduğunu belirtirken, bu yıl 10 gün kadar devam ettiği Rize Denizciler İlköğretim Okulu 2. sınıfına devam edebilecek.

Öte yandan KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde 2009 yılından bugüne kadar 29 böbrek naklinin yanı sıra 7 karaciğer nakli yapıldığı kaydedildi.