61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’ da Lokma Tatlı’nın sahibi Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, sektörü getirdiği yenilikçi fikirlerle dikkat çekiyor. Son olarak dondurma üretiminde hijyen, sağlık ve keliteyi arayan Aktürk, aklında fikri ilk olarak Türk Mühendislerle paylaştı. Ancak Türk Mühendislerden, “Bu böyle olmaz” yanıtını alan Aktürk, yılmadı ve son olarak İtalyan Mühendislerle iletişime geçti. İtalyan mühendisler, Trabzon’a gelerek Aktürk’ün dondurma üretiminde kullandığı yöntemlerin fotoğraflarını çeken İtalyan mühendisler cihazı hayata geçirirken ilkini de Trabzon’a gönderdi.
 
DONDURMA ÜRETİMİ HİJYEN OLMAK ZORUNDA
Aktürk, dondurma üretiminin hijyen ve sağlıklı olmak zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Süt ürünlerinin, hijyeni yapılmadığında çok tehlikeli olabiliyor çünkü bakteri üretir. Onun için dondurma üretiminde pastörize olayını muhakkak Tarım ve Sağlık Bakanlığı istiyor. Pastörize edilmiş süt olsun diye. Ben bu istekler doğrultusunda yurt dışı ve yurt içinde ki bütün fuarlara gidiyorum. Fabrikasyon değil de küçük ölçekli nasıl yapabiliriz diye. İtalya’da Venedik’te bir firmanın soğutma işlemini yaptığını öğrendik. Konuştuk. İtalyan, Venedik’ten geldi. Burada benim kendi usulüme göre yaptığım kazanların fotoğrafını çektiler. Ne yapmak istediğimizi amacımızın ne olduğunu makine mühendisi ve teknikerle birlikte fotoğraflayarak gittiler.  Ana temayı kurdular. Ondan sonra çağırdılar. Gittik, şuan ki yapılmış olan kaynatıcının ana organlarını yaptılar. Noksanı nedir diye sordular.. Süt kaynadığı zaman taşıyor. Bunu nasıl engellenir diye fikirlerimi söyledim. Piştikten sonra nasıl ne olacak diye derecelerini falan. Şuan bu yapmış olduğumuz ünite 105 dereceye kadar ürün sıcaklığına ulaşıyor. Şuan kadar 105’e ulaşan görmedim. Tabi bu büyük fabrikasyonlarda olabiliyor. Biz küçük ve orta işletmeler için imalatlar için bunu gittik kaynama problemini derecelerini orada hepsini karşılıklı olarak konuştuk. Aktardık. Denemesini yaptık. Denemenin sonucunda Türkiye’ye ilk makineyi getirdik. Bu makineyi testleri yaptığımızda İtalyanlar çığlık attık. İtalya’da yeni bir makine doğdu diye..” dedi.



TÜRK MÜHENDİSLERİN CEVABI..
Türk mühendislerle iletişime geçtiklerinde ise Aktürk, “Bizimkilerin şöyle bir huyu var. Dinlemiyor. Diyoruz ki ben şöyle bir şey istiyorum. Bunu yapar mısınız? Diyorlar ki öyle değil de bu şöyle olur. Beni en iyi İtalyan anladı. Benim söylediklerimin hepsini not etti. Uyguladı. Ben dondurmayı piştiği zaman 100 derecede kontrollü bir şekilde soğutamazsam bakteri üretir. Biz 1 saatte 10 derecenin altına düşünüyoruz. Bu yaptığımız kaynatma ile aynı zamanda pastörize olmuş oluyor. Hijyen olmuş oluyor. Kalite standardı da yükseliyor” diye konuştu.

TÜRK’ÜN AKLINI TÜRK’E SATTILAR
Aktürk, “Trabzon’da bu işi yapanlara da anlatamadım. Kendi firmamı ilk kurduğumda Adapazarı’nda bir fabrikaya yaptırdım ilk pişiricimi.. Bir kaç anlatmayla yine başaramayınca bu sefer kendim deneme yanılma yöntemiyle ürettim. Ama şimdi istediğimin tamanını İtalyanlara anlattım ve bunu yaptı. Türkün aklını Türk’e satmış oldular” dedi.