Çekimleri yaklaşık 5 yıl süren ve tamamına yakını Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesinde bulunan ‘Kutlular Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda çekilen ‘Cennetteki Çöplük’ adlı belgeselin Türkiye prömiyeri gerçekleştirildi. Fatih Akın imzasını gerçekleştirilen filmin prömiyerine ise Optimum Alışveriş Merkezi ev sahipliği yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın yanı sıra çok sayıda ünlü ismin katıldığı gösterimde ilk kez Adanalı sinemaseverler ile buluşan Fatih Akın, filminin Türkiye prömiyerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, salonu hınca hınç dolduran sinemaseverleri de; 'Karadeniz Fırtınası' olarak yorumladı.

“ADANA’YI YILMAZ GÜNEY’DEN DOLAYI ÇOK MERAK EDİYORDUM”
Adana'ya ilk defa geldiğini kaydeden Akın, "Her zaman Adana'yı merak etmişimdir. Çünkü Yılmaz Güney'i çok severim. Yılmaz Güney'in sinemasını çok beğeniyorum. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum ve buraya gelmek insanı duygulandırıyor" dedi. Kendisinin Almanya'da yaşadığını hatırlatan Akın, film çekimlerine ise 2007 yılında başladıklarını ve söz konusu çekimlerin de 5 yıl sürdüğü bilgisini vererek, "Çamburnu’nda herhangi bir çevre olayı olduğunda kalkıp da oraya gitmek bizim için çok zor oluyordu. Bu nedenle yerli bir görüntü yönetmeni veya kameraman ile çalışmak istedik” dedi.

“HAYATIM HEP VERDİĞİM SÖZLERİ TUTMAKLA GEÇTİ”
“Kader, bizi Bünyamin ile bir araya getirdi” diyen Akın, “Bünyamin, oradaki belediyenin altında küçük bir stüdyosu var. Burada kafasına göre fotoğraflar çekiyor. Özellikle doğa fotoğrafı çekmeyi çok seviyor kendisi. Bu fotoğrafları gördük ve kendisine bizim için bu işi yapıp yapamayacağını sorduk. Kabul etti ve çok güzel bir iş çıkarttı. Filmdeki görüntülerin yüzde 75'i Bünyamin'e ait” dedi.
Söz vermenin çok önemli bir eylem olduğunu, sözün de ağızdan çıktıktan sonra mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini kaydeden Akın, bugüne kadarki hayatının da hep verdiği sözleri tutmakla geçtiğini de sözlerine ekledi.

“FATİH AKIN’IN KAMERAMANLIĞINI YAPMAK BÜYÜK BİR ONUR”
‘Cennetteki Çöplük’ adlı filmin kameramanlığını üstlenen Bünyamin Bayansal da, “Fatih Akın gibi ünlü bir yönetmenin kameramanlığını yapmak benim için büyük bir onur. Gurur verici bir duygu. Bu nedenle çok mutluyum. Kendimi aynı zamanda da çok şanslı hissediyorum. Ayrıca kendisi çok iyi ve değerli bir insan. Fatih Akın'ın hemşerimiz olması bizi çok mutlu ediyor. Çamburnu’ndaki çevre kirliliği olayını, Türkiye ve dünya gündemine getirmesi, çevre konusuna dikkat çekmesi bizim için çok önemli” ifadesini kullandı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz da, dünyaca ünlü yönetmen Fatih Akın’ın, ‘Cennetteki Çöplük’ adlı belgeselinin Türkiye prömiyerini, Adana'da gerçekleştirmesinin kendilerini çok memnun ettiğini belirterek, “Kendilerine ve tüm sanat camiasına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Zihni Aldırmaz, daha sonra ’19. Uluslar arası Altın Koza Film Festivali’ne katkı ve katılımından dolayı Fatih Akın’a bir teşekkür plaketi sundu. Daha sonra Aldırmaz, Fatih Akın ve diğer film oyuncuları ile birlikte ‘Cennetteki Çöplük’ adlı belgeseli izledi.

“BÜTÜN FİLMLERİNDEN FAZLA TÜRK”
Öte yandan, 2006 yılında ‘Yaşamın Kıyısında’ filminin final sahnesini çekmek için dedesinin köyüne giden Fatih Akın, köylülerin bu tesisin kurulmasına karşı verdikleri mücadeleyi görmüş, bundan çok etkilenmişti. Fatih Akın kendi deyimiyle ‘cennetten bir köşe’ olarak tanımladığı Çamburnu’nun karşı karşıya olduğu çevre felaketini öğrenir öğrenmez, bu sorunla kendi yöntemiyle mücadele etmeye karar verdi. Çamburnu köylüleri ile birlikte bu tesisin kurulmasına engel olamasa da, çöplüğün kurulma aşamasından günümüze kadarki her süreci belgelediği bu filmi 5 yılda tamamladı. Akın, ilk gösterimi 2012 yılındaki ‘Cannes Film Festivali’nde yapılan belgeselini ise, “Bütün filmlerimden fazla Türk” olarak tanımlıyor.
‘Cennetteki Çöplük’ adlı belgesel, Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesinde yaşanan çevre felaketine dikkat çekiyor. Belgeselde Karadeniz kıyısındaki bir köydeki çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadele gözler önüne seriliyor.