M. Emin Albayrak çalışmalar esnasında vatandaşlarla beraber olduklarını ve çok güzel tepkiler aldıklarını ifade etti. Olumlu haberle karşılaştığımız gibi olumsuz haberlerle de karşılaşıyoruz dedi.

Trabzon’da çekimi yapılan filmler hakkındaki olumsuz haberler burada çalışma yapan insanları bu şehir için yapılmak istenenleri yanlış aktarmaktadır.

Yönetmenimiz Adem Bey 35 yıldır sinema sektörünün içinde. 4 - 5 yıldır memleketim için neler yapabilirim diye planlıyordu. Sümela’nın şifresi filmini burada çekmenin amacı öncelikle Bölgemizin ve Trabzon’un tanıtımıdır. Serinin ilk filmi olan Sümela’nın Şifresi Temel izlenme oranında rekor kırdı. Avrupa’da ödüller aldık. Bizden sonra Karadeniz de film çekme furyası başladı ve bir çok yapımcı Karadeniz’de film çekmek için projeler yapıyor ve bunların devamı da gelecek. Biz bu anlamda öncülük yapmış olduk. Bizim amacımız Trabzon’un tarihini doğal güzelliklerini yöresel yemeklerini insanlarının doğallığını ve fıkralardaki gibi esprili yaşamlarını anlatmak.



Temel bizim kültürümüzde var olan bir karakterdir ve üstüne binlerce fıkralar vardır. Bu fıkrada kullanılan gerek argo kelimeler ve gerekse anlatılan gerçek üstü olaylar tamamen espri mahiyetinde kullanılan cümlelerdir. Bunlar bir şehri yada insanları kötülemek için yapılan şeyler değildir. Bunları filmde kullanıyoruz diye bir takım dedikodular, karalama kampanyaları yapılıyor. Bunlara gerek yok sinema filmleri kurgudur, biz katya filminin setini de ziyaret ettik. Elveda katya hakkında da olumsuz haberler çıkarılmış böyle bir şey yok. Orada 20 yıl önce yaşanan bir olay anlatılıyor zaten artık Trabzon’da böyle bir durum yok olumsuz olayların çoğu temizlendi bu şehirden.



Biz çalışmalarımızı halkın içinde yapıyoruz, çok da esprili coşkulu geçiyor çekimlerimiz. Geçen gün bir karakol sahnesi vardı ve Trabzon’a yeni atanmış bir polis arkadaşımızla tanıştık, orda bize şunu söyledi; On yaşında oğlum var. Ankara’da okuyor ve Trabzon’a gelmek istemiyordu, bir türlü ona kabul ettiremedik buraya gelmeyi ve ben ne yapsam ne etsem de onu buraya getirebilsem diye düşünüyordum o ara Sümela’nın Şifresi Cd sini aldım ve izledik oğlumla. Gülmekten krizlere girdi ve baba Trabzon çok güzel ve esprili bir şehirmiş oraya gitmek istiyorum dedi. On yaşındaki çocuğa bile bir şehri sevdiriyorsa bu film bunlara destek olunmalı bu şehir için bir şeyler yapanın önü açılmalı diye düşünüyoruz. Biz elimizden geleni yapacağız ve yapmayada devam edeceğizz. Bizden sonra gelen projelere de destek vereceğiz.