Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, son yıllarda Ordu'da kivi üretiminin arttığını ve kivinin fındık üreticileri için ek gelir olduğunu söyledi.

Kivinin, Ordu'da 1993-1994 yıllarında süs bitkisi olarak dikilmeye başlandığını anlatan Avcı, 8-9 fidan olarak dikilen fidanların giderek çoğaldığını belirtti.

Bölge insanının zamanla kiviyi tanımasıyla üretimin yaygınlaştığını ifade eden Avcı, ''Vatandaşlarımız yaklaşık 10 yıl öncesine kadar kiviyi tanımıyordu. Hatta kivi ilk olarak manavlarda tane olarak satılıyordu ve fazla alınmıyordu. Ancak bugün herkesin evinde bir kasa kivi var. Kiviler ya kendi üretimimizdir ya da satın almışızdır'' diye konuştu.

Üretim alanı giderek artan kivi rekoltesinin geçen yıl 35 bin tona ulaştığını vurgulayan Avcı, bu rakamla Ordu'nun Yalova'dan sonra ikinci büyük üretim merkezi haline geldiğini kaydetti.

-Fındığın yanında ek gelir-

Fındığın Ordu için olmazsa olmaz bir ürün olduğuna işaret eden Avcı, fındığın Türk tarımının ihracattaki amiral gemilerinden biri olduğunu belirterek, ''İhracat rakamımızın en yüksek dilimini oluşturan, bölge iklimine en uygun ve damak zevki en iyi olan ürün fındıktır. Fındık, asla vazgeçilemeyecek ürünlerimizdendir'' dedi.

Son yıllarda yaşlanan ve verimden düşen fındık bahçelerinin kivi üretimiyle değerlendirildiğini dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

''Ordu'da süs bitkisi olarak 8-9 kökle başladığımız kivi üretim alanı 6 bin dekara ulaştı. Türkiye'nin hala kivi ithalatı var. Bu anlamda iç piyasa talebi karşılanamıyor Bu veriler dikkate alındığında, üreticilere yaşlanmış bahçelerini yeniden tahsis etmek yerine kivi üretimini artırmalarını tavsiye ediyoruz. Ancak, üreticimize 'fındık bahçenizi kesin ve yerine kivi dikin' önerisinde bulunamayız. Çünkü fındık, Türkiye'nin ihracattaki amiral gemisidir. Kivi ise fındıktan sonra gelir ve asla fındığın alternatifi değildir. Ama kivi, fındığın yanında ek bir ürün ve gelirdir. Bu manada üreticilerimizin boş alanlarda uygun bir şekilde kivi üretimini destekliyoruz.''

Avcı, oda olarak fındık, kivi ve diğer ürünlerde üreticilere teknik destek verdiklerini de sözlerine ekledi.