Mehmet Cirav, TTB’nin üyelerine verdiği geleneksel iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, 2012 ürünü fındıkta toplama işlemine yakında başlanacağını hatırlatarak, sektörün üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçı olarak bir bütün halinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.


Mehmet Cirav, şöyle konuştu:


“ Fındığınızı ikiye bölerek satın. İlk fındık alımlarında fiyatlar düşük olabilir. İkincisinde ise fiyatlar artabilir. Fındığı komple satmadan önce düşünün. Fındık sektöründe doğrular son 3 yılda daha fazla uygulama alanı bulmuştur. Sebebi de serbest piyasa koşullarının uygulanmasıdır. Serbest piyasa her zaman kardır. Serbest piyasada değişen fiyatlar söz konusudur. Sabit kalıcı fiyatların dışına çıkılmış olur. Bu Avrupa'da da böyle. Benim esnaflardan isteğim bu serbest piyasaya destek çıkmalarıdır. Hem onlar hem üreticiler kazanır. Arz talep dengesi üzerine fiyatların oluştuğu bu sistemde üretici de devlet tarafından desteklenerek mağduriyetin önüne geçilmiştir. Bu nedenle özellikle rekoltenin daha fazla olduğu bu yıl üreticiye bu desteklemenin mutlaka sürdürülmesi ve de bunun fındık piyasaya inmeden açıklanması gerekir. Aksi takdirde olumsuzluklar yaşanabilir.”





Fındık üreticisinin serbest piyasa koşullarında hakkını arama ve fiyatın oluşmasına etki yapma yolunda son 3 yılda çok şeyler öğrendiğini vurgulayan Mehmet Cirav, “Asıl sınav bu yıl. Çünkü fındık son 3 yıldakinden daha fazla. Bu nedenle üretici daha bilinçli ve dikkatli hareket etmek, ürününü piyasaya kontrollü olarak indirmek zorundadır. Fiyatın geçen yıla göre düşük olmasının muhtemel olduğu bir yılda, üreticilerin tavrı fiyatta da en büyük belirleyicidir” diye konuştu.





TTB’nin geleneksel iftar yemeğine TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, TESOB Başkanı Metin Kara, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Albayrak, borsa üyeleri ve basın mensupları katıldılar.