Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arif Kayalı, 2011 yılında 23 bin 500 poliçe hazırladıklarını, 2012 yılında ise 5 Mart’ta başvuruların sona erecek olmasına rağmen bu rakamın henüz bin 300 civarında olduğunu belirtti.

FİSKOBİRLİK Sigorta Genel Müdürlüğü olarak 50 kooperatifte hizmet verdiklerini belirten Kayalı “ Hava şartları fındık ürünü açısından olumsuz seyretmesine rağmen geçen yıl olduğu kadar fındık sigorta başvurusunun olmaması dikkat çekicidir. 2011 yılında fındık rekoltesi düşük olacağı belli olmasına rağmen neredeyse rekor başvuru gerçekleşerek 23 bin 500 üretici başvurmuş ve 9 milyon 250 bin TL’lik bir poliçe fiyatı ortaya çıkmıştı. Bu yılda aksine fındık rekoltesi çalışmaları devam eden karanfil sayımlarında rekoltenin iyi olacağına işaret ediyor. Fındıkta risk ise hasat yapılana kadar devam etmektedir. Buna rağmen bugüne kadar bin 300 üretici başvurmuş ve bir milyon TL’lik poliçe hazırlanmıştır. Sigorta başvurusunun sona ermesine ise artık az bir zaman kalmıştır. Üreticilerimizin bu zamanı iyi değerlendirmesini bekliyoruz” dedi.

Üreticinin bir sepet fındık parasına bir ton fındığını garanti altına alabileceklerini de kaydeden Kayalı “ Küresel ısınmayla birlikte son yıllarda tarımın her alanında olduğu gibi fındıkta da risk artmıştır. Özellikle hasat yapılıncaya kadar da riskin sürdüğünü hatırlatmak isteriz. Bu nedenle üreticilerimiz fındık hasadından sonra sigorta bedellerini ödeyebilecekler ve hatta Fiskobirlik’teki ürün alacaklarından düşerek ürünlerini sigortalatabilirler. 0-250 rakım arası 120 TL, 250-500 rakım arası arazilerde ise 130 TL gibi bir sigorta rakamı ortaya çıkmaktadır. Daha detaylı bilgi için Tarım Kredi Kooperatiflerimizden bilgi alınabilir” diye konuştu.