61SAAT HABER SERVİSİ

Doğu Karadeniz çalışmaları çerçevesinde bugün Trabzon Park Restaurant’da MHP Trabzon İl Başkanlığı tarafından bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan ile İstanbul Milletvekili MYK üyesi İsmail Faruk Aksu’nun önemli açıklamalar yaptığı toplantıda MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, Ortahisar İlçe Başkanı Derviş Çelenk ve çok sayıda partili hazır bulundu.

Toplantıda bölgenin milli ürünü olan fındık konusuyla ilgili önemli tespitlerde bulunan İstanbul Milletvekili MYK üyesi İsmail Faruk Aksu Türkiye’de üretimsizliğin terör kadar tehlikeli olduğunu ifade etti.

Aksu şu ifadeleri kullandı; ‘Maliyetine baktığımızda 10 liranın çok üzerinde, bunun her türlü zahmetini bilen birisiyim, 2002 yılından beri bir önerimiz var, o da şudur. Fındıkta bir garanti fiyat uygulaması getirilmesini istiyoruz. Fındık bahçelerimiz bakımsız kaldı, çünkü kimse masraf etmiyor. Halbuki 70’li yıllarda fındık çok para ediyordu, tasarruf ediliyordu aileler geçiniyordu. Onun için biz devlet olarak bir maliyet hesabı yapalım. 1 kilo fındığın maliyeti nedir. Sonra çıkıp millete biz bu fındığı 15 liraya alacağız diyelim. Garanti verelim. Sen fındığına yeter ki bak diyelim. Ama bir mesele var. Alivre satış, yani tahmini satış, Büyük satıcılar gelecek yılın fındığını bir sene önceden satıyorlar. Kilo başı 10 avrodan pazarlık yapıyorlar. Bu tekel satıcılar bu fındığı satabilmek için dedikleri fiyata tüccarı, tüccarda üreticiyi ezmeye çalışıyor. BU nedenle alivre sorununu halletmek gerekiyor. Bunu Sayın Genel Başkan Yardımcımız Pazar arayışında bulunup bu atılımı yapmıştı. Şu anda elimizde altın bir ürün var ama sırtımızda kambur gibi. Bu fındığın çözümünü bulmamız lazım. Şu anda bütün aradaki şeyler çıktı. Tek kişi satıcı durumuna geldi. Bu tehlikeli. Üretim ile ilgili sıkıntı var. Bunun giderilmesi lazım, verginin tarımı destekleyici ürünlerden kaldırılması lazım. Bugün üretimsizlik terör kadar tehlikeli bir meseledir. ‘