Fındık sezonunun başladığı günlerde kilogram satışı 15 TL’ye kadar çıkması ümit edilen ancak 9 TL’ye kadar düştü. Üreticinin 15 TL hedefi hayal olurken, Karadeniz’deki Ziraat Odaları başkanları, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüşerek, “Üretici perişan oldu. Acilen fındığa müdahale edin” çağrısı yaptı.
“Alavere Dalavere Oyunları”

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındıkta üreticinin kilo başına 15 TL beklentisinin gerçekleşmemesinde fındık üzerinde oynanan ‘alavere dalavere’lerin etkili olduğunu söyledi. Samsun’da üreticinin elinde fındık kalmadığını, ihracatçı ve tüccarın üreticinin elindeki fındığı yükselmesine imkan kalmadan aldığını ifade eden Tütüncü, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acilen fındığa müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

Kurtulmuş’a Şikâyet Ettiler
 
Fındık fiyatlarındaki düşüşü, Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm Ziraat Odalarının başkanlarıyla birlikte Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da ilettiklerini ifade eden Tütüncü, “Bunun üzerine Sayın Kurtulmuş sorunu Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıdı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale ederek, 50 bin ton fındık alımı yapmasını bekliyoruz. 50 bin tonluk acil müdahale olursa, piyasalar canların ve fındık fiyatının 13 TL’lere kadar yükselmesini bekliyoruz. Yani üreticinin sezon başında hedeflediği 15 TL artık hayal oldu” diye konuştu.

Fındık Tek Geçim Kaynağı

Önceki sezon yaşanan don olayı nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu anımsatan Tütüncü, “Don olayı fındıkta gerçekleri herkese gösterdi. Fındığın ne kadar kıymetli, bölge ekonomimize ne kadar katkısı olduğunu hep beraber gördük. Sadece üretici, ihracatçı, manav değil, tüm esnaf ile vatandaş olmak üzere herkes fındığın bölgemizde tek geçim kaynağı olduğunu anladık” dedi.