Bölgenin en can alıcı sorunu olarak bu dururken şimdi de fındık bahçeleriyle ilgili olarak bir skandala imza atıldı.

Karar Büyük Şok Yarattı

Başta araklı olmak üzere Trabzon’un bir çok ilçesinde 4 yıldır dönüm başına arazi desteği alan bazı vatandaşlar bankaya gittiklerinde paralarının yatmadığını gördüler. TAKA Gazetesi Haber Müdürü Hakan Şener'in yaptığı araştırmada parası yatmayan arazi sahipleriyle ilgili uydu görüntüleri üzerinden karar verilerek listeden çıkarıldıklarını tespit etti. Karar büyük şok yarattı.

Sorunlar Yaşanıyor
 
Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

“Bakanlık uydu görüntüleri çalışması yapıyor. Uydudan arazilerin parsellerini uydudan görüntülüyor. Bakanlık bu uydu görüntülerini, hava fotoğraflarını aldıktan sonra inceleme yapıyor. Bizim buradaki kadastro çalışmalarında elde ettiğimiz sayısallaştırma verileri sonucunda geçmişte ödediğimiz ama şimdi bakanlığın verileriyle çakışan yerlerimiz oluyor. Yani sayısallaştırma çalışmalarında, uydu görüntüleriyle bizim verilerimiz çakıştığı zaman bazı sorunlar oluşuyor. O süreçte sorunlar oluyor.”

Sayısallaştırma Verileriyle Uydudaki Görüntüler Uyuşmuyor

Ama bizim esas olan sıkıntımız sayısallaştırma verileriyle uydudaki görüntülerin çakışmayan parsellerimizde sıkıntı oluyor. Onu da biz bakanlığımıza bildiriyoruz bakanlığımızın sistemi dahilinde sorunları çözüyoruz. Parselleri çakışmayanlar yani sıkıntı olanları bakanlığa bildiriyoruz, veri tanımlaması olmayanları bildiriyoruz. Sonra bakanlıkta o sistem yeniden düzenleniyor. Sorunlu olanları talep geldikçe bakanlığa bildiriyoruz. Cevap gelenleri de çözüyoruz.”

Yüzde 10 Üzerine Veriyor

“Bakanlığın fındık alanı destekleme ödemelerinde yüzde 10’un üzerindeki yerlerde destekleme veriyor. Taban arazilere vermiyor. Bölge bölge de bu desteklenme değişiyor. Hatta il il değişiyor. Mesela Sakarya ilinin bazı ilçeleri desteklemeye tabi iken bazı ilçeleri değil. Trabzon her şeyin içersinde ama.”