2014 ürünü fındığın toplanmasına az bir süre kala, rekolte konusundaki tartışmalara ve yapılan açıklamalara, ihracatçı birliklerinin oluşturduğu Fındık Tanıtım Grubu’da iştirak etti ve gelişigüzel açıklamaların sektörün tüm kesimlerine zarar verdiği ileri sürüldü.

Aynı zamanda Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkanı da olan Edip Sevinç, Giresun’da yönetim kurulu üyeleri ve rekolte tespit komisyonu ile birlikte yaptığı basın toplantısında 2014 fındık rekoltesini 514 bin ton olarak tahmin ettiklerini açıklayarak; “Ancak ne yazık ki bu çalışmanın bazı kesimlerce bir spekülasyon ve popülizm aracı olarak görüldüğü de bir gerçektir. Bulundukları mevki gereğince “düşük açıklanmalıdır” ön yargısı ile hareket edenlerin yıllardır bir türlü değişmek bilmeyen tavırları, sektördeki her kesime zarar vermektedir” dedi.

Samsun, Ordu, Trabzon ve Giresun’dan çok sayıda basın mensubunun katıldığı basın toplantısında Edip Sevinç, fındıkta rekolte tahminlerinin sektör için önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Üreticiden başlayarak zincirin her halkasında yer alan kesimler yanında Türk sanayici, ihracatçısı ve yine bağlantılı olarak fındığımızı mamullerinde kullanarak dünyanın bir çok ülkesinde kendi dağıtım kanalları aracılığıyla son tüketiciye ulaştıran dış alıcılar ve onlara bağlı sanayi sektöründe yer alanlar, önümüzdeki 1 yıl için arz miktarının ne olabileceğini tahminen de olsa bilmek isterler. Bu nedenle rekolte tahmini bilimsel bir çalışma olmasının yanında ticareti etkileyen ciddi bir eylemdir.

Özellikle işin içinde bilim adamları ve teknik kadrolar olmasına rağmen bu tutumun değişmemesi çok daha vahim bir durumdur.

-Herkes kendini kontrol etmelidir..

Elbette her kurum tahmin yapabilir. Herkesin kendine göre geçerli yöntemleri olabilir. Ancak her tahminin ve çalışmanın bir doğrulama yöntemi de vardır. Sonuçta her kurum kendisini bu yolla kontrol etmelidir.

Bu konuda Devlet adına her türlü fındık alım satımında tescil görevini yapan Ticaret Borsalarının müstahsil satışları kaydı ve ilgili resmi mevzuatına göre İhracatçı Birlikleri kaydına girme zorunluluğu olan resmi ihracat rakamları baz alınmalıdır.”

Ziraat Odalarının 180 bin tonluk yanılgısı..

Fındıkta rekolte tahmini yapanların geçmişte ilan ettikleri ile gerçekleşen rakamları baz alarak kendilerini yanılmalarla ilgili hesaba çekmesi gerektiğini vurgulayan Edip Sevinç şöyle devam etti:

“Bu yılda isabetsiz ve mesnetsiz açıklanan rekolte tahminleri hakkında hüküm verebilmemiz için öncelikle 2013 yılı tahminlerine ve bu tahminlerin gerçekleşme durumuna bir göz atalım.

Ziraat  Odaları  2013  yılı tahmini 484.000 ton kabuklu fındık idi. Açıklamayı da bizzat genel başkanları yapmıştı. İhracatçılar Birliği olarak bizim tahminimizde 661.000 ton idi. Rekolte resmi borsa kayıtlarına göre daha Mayıs sonu itibarıyle gerçekleşen kayıt 653.458 tona ulaşmıştır. Bu rakamın sezon sonu itibariyle 665.000 tona ulaşması beklenmektedir. Arada 180.000 ton civarında ihmal edilmesi mümkün olmayan büyük bir fark vardır. Bu büyük yanılgıyı tüccarın elindeki stoklara, kurumların stoktan mal satışına bağlamak ise çok büyük bir pişkinlik ve cehalet örneğidir. Stoklardan gelen fındık Mars dan gelemeyeceğine göre elbette ki üretimden gelmiştir.

Ziraat Odalarının maalesef  piyasalarda fındığın nasıl işlem gördüğünden ve üretici borsa tescillerinin nasıl yapıldığından, bu hesapların nasıl tutulduğundan bile haberi yoktur. Lütfen  öğrensinler; Stok devri her yıl olur. Ancak sadece üreticinin elinde bekleyen işlem görmemiş ürünler satıldığında yeni kayıtlara girer. Bu  durum önceki yıllarda da vardı, bu yıl da olacaktır. Sonuçları da etkilemez. Her kademedeki tüccar ve sanayicinin stoklarında bulunup, yeni sezona devreden fındıklar ise zaten yasal olarak tescil işlemi yapılarak kayıtlara alınmış bulunmaktadır.”

-5 yıl fındık olmayacaktı..

Fındıkta meydana gelen don olayları sonrasında bazı bilim adamları tarafından yapılan “Bundan sonra 5 yıl , 3 yıl daha fındık olmaz” beyanlarına da dikkat çeken Edip Sevinç, bu konuda şöyle dedi:

“Gerçi bu film yeni değil… 2004 yılındaki don olayından sonra bilimsel (!) açıklamalar yaparak “önümüzdeki 5 yıl fındık olmaz” diyenler şimdi de gelecek 3 yıl hiç ürün olmayacağını öngörebilmektedirler. Oysa, 2004’de 5 yıl fındık olmayacağını söyleyenler hemen akabindeki 2005 rekoltesinin 577 bin, 2006’nın ise 800 bin ton olduğunu hatırlamıyorlar mı? Şimdi, yani 2014’ün Mart ayında yaşanan don olayından sonra da ‘3 yıl olmayacak’ diyorlar. Bunlara kimse artık inanmıyor.”

 Rekolte tahminleri ve alanların tespiti..

Rekolte tahmini önemli ve mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden FTG Başkanı Sevinç; “Bunda biz ihracatçıların bir sorumluluğu olmasa da bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Bu nedenle popülist ve spekülatif gerekçelerle rakam açıklamak yerine doğruya en yakın tahmini yapmak zorundayız. Bu durum ülkemizin ve kurumlarımızın prestiji açısından da önemlidir. Kimsenin “yanıldık, ne yapalım” demek lüksü yoktur. Zira her yıl yanılmayı adet haline getirmiş olanlar yine yanıldıklarında, tekrar palavra tahminler yapacak yerde bir otokontrol mekanizmasını artık çalıştırmalıdırlar. Özellikle Batı Karadeniz Bölgesi için tahminlerin gerçeklerin daima çok altında olması, bu bölgede dikim alanlarının çok genişlediğini açıkça göstermiyor mu? FTG olarak Tarım Bakanlığımızla müşterek yürüteceğimiz yeni bir proje çerçevesinde fındık üretilen tüm illerimizin uzaydan algılama metodu ile alan büyüklüklerinin tespiti yeniden yapılacaktır. Projenin finansmanı FTG tarafından karşılanacaktır” diye konuştu.

Edip Sevinç; Karadeniz ve İstanbul Fındık İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Sektör Kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekoltesini de tahmini 514.000 ton olarak açıkladı.