Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinatörlüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ve fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’nın finansmanı ile uygulamaya konulan Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında Türkiye’de ilk kez kurulan Fındık Kurutma Merkezi 10 Ağustos’tan beri hizmetini sürdürüyor.

İki aşamalı olarak uygulanan ve birinci kısmında üreticilere 50 bin adet jüt çuvalın ücretsiz olarak dağıtıldığı projenin ikinci bölümünde yörenin güneşi az ve yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle fındık kurutma işleminde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için yurt dışından getirilen makinelerle Fındık Kurutma Merkezi kuruldu.

Fındık Kurutma Merkezi’nde 8 tanesi 2’şer, 2 tanesi 3’er, 1 tanesi ise 3.5 olmak üzere toplam 25.5 ton kapasiteli 11 kurutma makinesi bulunuyor. Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve yabancı uzmanların kontrolünde 10 Ağustos’tan beri sürdürülen kurutma işleminden üreticilerden ücret alınmıyor.

Üreticilerin merkezden yararlanabilmesi için jüt çuval kullanmaları ve 444 0 208 no lu telefon üzerinden kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca www.kalitelifindik.org internet sitesi üzerinden de sıra alınabiliyor. Bazı üreticiler bizzat başvuru yaparak da sıra alıyorlar.

Bölgenin yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle üreticilerin kurutma için yoğun bir talep de bulundukları görülüyor. Merkeze fındığını getirecek üreticilerin patosa vurmadan önce 5-6 gün ürününü güneşte tutmaları da gerekiyor. Kurutma işlemine başlamadan önce fındığın nemi ölçülüyor. Bazı fındıkların nem oranının yüzde 35-40 civarında çıkması kurutma işleminin uzamasına neden oluyor. Ortalama yüzde 20 nem oranına sahip fındıklar merkezde 15-20 saat arasında yüzde 6 nem oranına indirilerek kurutuluyor. Merkezde asgari 1 ton ve üzeri fındıklar kurutulabiliyor.