Fındığın naylon çuvala konulmasının fındığın çürümesine yol açtığını belirten Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, “Biz uzun yıllardır hep söylüyoruz. Fındıklarını jüt çuvallara konulmasını gerekiyor. 10-15 yıl önce naylon çuvala fındık koyma problemi yoktu. Ancak daha sonraki yıllarda naylon çuval çok moda oldu. Naylon çuvala konulan fındıkların bekletildikten sonra mutlaka yüzde 2-3 oranında çürük oluyor. Kurutma esnasında biracık yağmur yağdığında üstüne naylon seriliyor altında ter yapıyor ve çürüyor. Aslında yağmurun altında dursa daha iyi. Kurutma sırasındaki işlemlere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Topladıktan sonraki 5-10 günlük süreyi iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.

Fındığı kurutmak için Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurutma merkezi kurulduğunu ifade eden Cirav, “Eğer yüksek köylerde fındığını kurutamayan insanlar olursa orada ücretsiz olarak kurutma yapılacaktır. 3 yıldan beri fındığın rekoltesi düşüktü anca bu yıl biraz daha fazla olduğu gözüküyor. Bunda üreticilerimize çok önemli işler düşüyor. Fındıklarınızı ihtiyaç dahilinde piyasaya getirip azar azar getirip satmanızda fayda var. Üreticilerimiz geçen yıl da bu fiyattı bu yılda aynı fiyattır gibi düşünmesin. Çok fazla çıkmayacaktır ama çok fazla düşmesini engellemek üreticilerin ellerinde olacaktır. Artık bundan sonra fındıkta da serbest piyasa koşulları devam ediyor. 3 yıldan beri devlet doğrudan gelir desteği veriyor. Bu yıl sondu ancak bu yıldan sonra belki bir 3-4 yıl daha verilmesi üzere biz Ticaret Borsası olarak bunun takipçisiyiz. Sanırım bütçe konusunu başaracağız. Fındığın bol olduğu yıllarda üreticinin kaybını bir miktarda olsa doğrudan gelir desteğinden almasının doğru olacağını düşünüyoruz. Sanırım bunu hükümet yetkilerini de olumlu bakacağını kanaatindeyim. Çünkü bu 3 yılda neticelenmez. Bunun uzun yıllara yayılması lazım” diye konuştu.

Dünya fıhdı üretiminde en önemli ülke olduklarını ifade eden Cirav, “Ancak başka ülkeler de bu işe talip oldu. Gürcistan, Azerbaycan, Şili, Amerika, İtalya gibi ülkelerde bu pastaya ortak oldular. Tabi Türkiye’de fındığın 3-4 yıldır az oluşundan ve fiyatların onlar için çok cazip oluşunda kaynaklandı. Burada fındık 3 liraya mal ediliyorsa orada 1 liraya mal ediliyor. O kadar düşük. Fındık üreticilerinin yapması gereken fındığı acele toplamayalım. Mutlaka fındığı yerden toplamaya özen gösterelim. Daldan fındık toplandığı zaman ne kadar hızlı toplarsa toplasın toplayıcı 30 veya 25 kilo fındık toplar. Ama yerden topladığı zaman 60-70 kilo fındık toplar. Yerden toplamak her zaman avantajlı. Vakfıkebir, Beşikdüzü tarafında en azında bu uygulanıyor. Trabzon’da yaygınlaşmış değil. Fındık yerden toplandığı zaman en az 2 randıman daha fazla olur çürük olmaz” şeklinde konuştu.