Trabzon Ticaret Borsası (TTB)’ndan mayıs ayında fındık üreticilerinin yapması gerekenler konusunda uyarılarda bulunuldu.

Tüm canlıların kış uykusundan uyanıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı Mayıs ayında, fındığın zararlılarının da zarar vermeye başladığı ve bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine oldukça önem verilmesi gerektiği bildirildi.

Borsadan yapılan yazılı açıklamada; bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadelenin, danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapıldığı belirtildi.  Bunun için sabahın erken saatlerinde bahçeye inilerek, dalların 3-3,5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenip fındık kurdu erginlerine bakılması, her 10 Ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa ilaçlamanın mutlak suretle yapılmasının önemine değinildi.

Açıklamada ayrıca; Fındık Kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılması, ilaçlama ocağın tacına aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmasının daha uygun olacağı vurgulandı. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamasının ve tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısının bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (Mart ayında) uygulanması gerektiği bildirildi.

Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, Mayıs-Temmuz ayları arasında 15-20 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise Mayıs sonlarına doğru başlanılmaktadır. İlaçlama yapılan bahçedeki meyveler ise iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir.