1. Dünya Savaşı sırasında görev yapan, Osmanlı İmparatorluğu’nun Cidde’deki son valisi İbrahim Paşa’nın torunu olan ve “Hocaların Hocası” olarak tanınan 91 yaşındaki Prof. Dr. Zeyyat Hatipoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) “Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl” konulu konferans verdi. KTÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonunun açılışına katılmak üzere kente gelen Hatipoğlu, açılışın ardından toplantı salonunda katılımcılarla 74 yıllık tecrübelerini paylaştı. Yazdığı iktisat kitapları hakkında bilgi veren Hatipoğlu, “Türkiye meselelerini anlamak lazım. 1970’li yıllarda Türkiye ekonomisinin ne kötü yıllara girdiğini anlatmak için kitap yazdım. Dedim ki sonra, dünyada yazılanlarla Türkiye ekonomisine bakarsanız, Türkiye ekonomisini anlayamazsınız. Oradan başlamak lazım. 40 sene çalıştım ve ondan sonra ilk kitabım çıktı” ifadesini kullandı. Hatipoğlu, Türkiye’nin 1930’lu yıllarını bildiğini kaydederek, “O yıllarda hayatım Trabzon’da geçti. O yıllarda Türkiye’deki fakirliği çok iyi biliyorum.1929’dan sonra babam iflas etmiştir. Biz perişan olduk. Dedemin evine gittik. Babam Trabzon’un en önemli iş adamlarındandı. 1929’dan sonra 10 sene bizim kapımızı çalan olmadı. Türkiye’de çok büyük bir inkılap yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi yoktan var etmiştir” diye konuştu. 


220 KİTAP YAZDI 
Birçok ülkede iktisadi alanda dersler verdiğini de anlatan Hatipoğlu, “Türkiye’deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklı. Türkiye’de anlatılan iktisadın, Harvard Üniversitesi’nde bizim öğrendiklerimizle hiç alakası yok. Bize orada başka şeyler öğrettiler. Türkiye’deki kitaplarda böyle bir şey yok. Ben de bunun üzerine arka arkaya kitaplar yazmaya çalıştım. Kitap yazmamın bir sebebi oydu” dedi. İktisat alanında 220 kitap yazdığını dile getiren Hatipoğlu, Türkiye’de iktisadının geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Eski bakanlardan Faruk Nafız Özak ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal’ın da katıldığı programın ardından Prof. Dr. Hatipoğlu’na plaket verildi. 


TRABZON AŞIĞI
Hatipoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda da oda üyelerine ve davetlilere konferans verdi. Konferansa oda üyelerinin yanı sıra iş dünyasından önemli isimler katıldı. Hatipoğlu, “Ben Trabzon aşığıyım. Üniversite burada olmadığı için Trabzon’dan ayrılmak zorunda kaldım” diye konuştu. “Fındıkla Trabzon büyüyemez” diyen Hatipoğlu, “Bir ülkenin gelişmesi için kurumsallaşmak lazım. Kurumsallaşma olmayınca ülkeler gelişemez. Kurumsallaşacaksın. Ülkede burjuva olacak. Burjuvası olmayan ülkeler gelişememiştir büyüyememiştir” şeklinde konuştu. Harvard Üniversitesi’nde eğitim almış ve ekonomik teorilere büyük önem veren Hatipoğlu’nun, iktisat alanında 30’u İngilizce olmak üzere 220 kitabı bulunuyor. Yaklaşık 74 yıl iktisatla ilgilenen Prof. Dr. Hatipoğlu, bu alanda çalışmalarına devam ediyor.