Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) koordinasyonunda 2013 yılında uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, bu dönem bahçelerde söküm yapılmayacak, gençleştirme ve budamaya ağırlık verilecek. 

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ve sektörle ilgili kuruluşların maddi desteği ile 2 yıl önce Trabzon'da uygulamaya  konulan proje kapsamında, öncelik yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikimine verilmişti. Bahçelere dikimde geleneksel ocak sisteminin yerine çit, sıralı ve tek dal şekliyle yapılmıştı. 

2013'te 10 bahçede yapılan yenilemeye, 2014'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tahsis edilen 100 bin liralık kaynak ile 46 bahçe daha eklenmişti. Bahçelerin söküm işlerinin yanı sıra fidanların temini de proje kapsamında sağlanmıştı. 

Projenin 2015 dönemi ile ilgili yapılan değerlendirmede, yaşlı bahçelerin söküm işinin devlet tarafından destekleme kapsamına alınması için çalışmaların başlatılması nedeniyle, bahçelerde verim ve kalitenin artmasına büyük katkısı bulunan budama ve gençleştirmeye ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. 

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile gençleştirme ve budama konusunda hazırlık yaptıklarını belirterek, "Budama ve gençleştirmenin uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Ancak, bunu yapabilecek yeterli personel yok. Bunun için Halk Eğitim Merkezi'nin desteği, Tarım İl Müdürlüğü'nün organizasyonu  ile kurslar açıp, bilinçli budama yapacak elemanlar yetiştireceğiz. Budama ve gençleştirme bu elemanlar tarafından uzmanların gözetiminde yapılacak" dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, uygun bahçelerde bilinçli olarak yapılacak budamanın verim ve kaliteyi arttıran baş unsur olduğuna dikkat çekerek,  "Fındık üreticimize elimizdeki tüm imkanları seferber ederek yardımcı olacağız. Ama işin başı, üreticilerimizin bahçelerine sahip çıkmasıdır. Verim ve kalitenin arttırılması için her kademede yapılması gerekenlerle ilgili çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.