Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık sektöründe son günlerde yaşanan bazı gelişmeler ve beyanlara sert tepki göstererek, özellikle 2009’dan itibaren hayata geçirilen serbest piyasa ekonomisi sistemini eleştirenleri, “kurdukları sisteme muhali olanlar” diye adlandırdı.


Fındık da serbest piyasa sisteminin, üreticiyi de alan bazlı destekleme ile koruma altına alarak 2009’dan itibaren uygulandığını ve başarılı bir süreç geçirildiğini vurgulayan Mehmet Cirav, “Ancak, bazı kesimlerin mevcut sistemi gereken argümanlarla destekleyerek fındık için kazandırıcı politikalar uygulamayı teşvik etmeleri gerekirken, devlet adına destekleme şekliyle eski yanlışı hayata geçirmeye çaba sarf etmeleri, sistemi olumsuz etkileyip, piyasada kafaları karıştırıyor” iddiasında bulundu.


TTB Meclis Başkanı Cirav, yaptığı açıklama da şu görüşlere yer verdi:

“Fındıkta istikrarlı bir piyasa oluşmasına yönelik bu sistemi hayata geçiren bugünkü hükümetin uygulamalarını aynı partinin bakan ve milletvekilleri ile yerel bazda siyaset yapan yöneticilerinin sahiplenmeyerek, eleştirip sekteye uğratmaya çalışmalarını anlamak mümkün değildir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istikrarlı bir piyasa ve geleceği parlak fındık sektörü için hayata geçirdiği sistemi yıkmak isteyenler yanlış yapıyorlar.”


Serbest piyasa koşullarında gelişen bir sektörde bir bakanın “Hesap soracağız” şeklinde beyanda bulunarak, sektörün bazı kesimlerini zan altında bırakması akıllara durgunluk verdiğini de ifade eden Mehmet Cirav;

“Umarız, Sayın Başbakan bu beyanlardan ve gelişmelerden haberdardır” dedi.


Mehmet Cirav, son günlerde kamuoyuna yansıyan Rekabet Kurumu tarafından incelenme konusuna da değinerek; “Fındığın ticareti ile ilgili tüm kayıtlar firmaların yanı sıra, Ticaret Borsaları ve ihracatçı birliklerinde mevcuttur. Bunların incelenmesine de kimsenin itirazı yoktur. Sıkıntı ve üzüntü, bu incelemenin bazı çevreler ve kişiler tarafından sanki tekel oluşturuluyor gibi sunulmasınadır” dedi.


Cirav açıklamasını; “Sonuç olarak, fındık sektöründe dünya şartlarında bir sistem uygulanmaktadır. Yapılması gereken, bu sistemi yıkmak değil, lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığı, gerçek manada üretici kooperatifçiliği ile destekleyerek daha güçlendirmektir. Bu da Türkiye’ye ürettiği fındığın tamamını satabilme, ihraç edebilme şansını verecektir” diye tamamladı.