Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında birinci aşamasında üreticilere jüt çuval dağıtımı sürüyor.


Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda, Türkiye fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’nın finans ettiği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü’nün de desteklediği projenin ilk aşaması olan 50 bin jüt çuvalın üreticilere ücretsiz olarak dağıtımı Trabzon’da yüksekteki yerleşim merkezlerine kadar gidilerek yapılıyor.




Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı sahilden 25 km içerideki Atayurt Beldesi’nde bin çuvalın dağıtımı gerçekleştirildi.


Arsin Kaymakamı Salih Altun, en önemli ihraç ürünü olan fındık ta sanayici ile üreticinin bütünleştiği, aynı amaca hizmet ettiği projenin takdire değer olduğunu belirterek şunları söyledi:


“Fındık sanayicisinin gösterdiği duyarlılığa üreticimizin de katkı vermesi, fındıkta verim ve kaliteyi artırması demek, herkesin kazanması anlamına gelir. İşin başı üreticidir. Üretici olmazsa sanayici de olmaz. Böyle projelerin gelecek yıllarda daha da yaygınlaştırılması gerekir. Sanayicimizin böyle bir projeye imza atması, üreticimizi ne kadar önemsediği anlamına gelir.”





Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Şengül’de, borsa olarak fındığı bir bütün kabul ettiklerini ve tüm tarafları içeren politikalar geliştirilip, projeler uygulamaya koyduklarını belirterek, “Jüt çuval kullanarak aflatoksini azaltmayı hedeflerken, üreticimizi teşvik etmek için cüzi de olsa bir fiyat artırımı yapılacak, en önemlisi ise iklim koşulları nedeniyle çok zor yapılabilen kurutma işlemi makinelerle, hem de ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Gelecek yıl bu projeyi 80 kg’lık değil, sağlık açısından da gerekli olan 50 kg’lık çuvallar dağıtarak daha da büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


Arsin Belediye Başkanı Dr.Erdem Şen, Atayurt Belediye Başkanı Hüseyin Zengin ve İlçe Tarım Müdürü Şenol Gürkan’da projeyi uygulayanlara teşekkür ederek, daha geniş kapsamlı olarak sürdürülmesini talep ettiler.


Daha sonra üreticilere ÇKS’ye göre jüt çuvallar dağıtıldı.