Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete; Türkiye'nin sürekli bir seçim süreci yaşadığını, bu nedenle ekonomik sorunların ister istemez geri planda kaldığını söyledi.

Mayıs ayında TOBB'nin seçimsiz genel kurul toplantısının yapılacağını hatırlatan Halim Mete, "Bu genel kurulda sağlıklı ve kalıcı çözümler için ortak politikalar belirlenmesi amacına yönelik olarak yönetim kurulumuzun 14 üyesi Türkiye'yi dolaşıyor. Oda ve borsa başkanlarımız ile yöneticilerimizle konuşarak sorunları dinliyor ve çözüm için ortak bir nokta tespit etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Halim Mete, Trabzon Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve meclis üyeleri ile görüş alış-verişinde bulundu.

 TOBB Başkan Yardımcısı Mete, her yörenin kendine has sorunları bulunduğunu, ancak özellikle ortak sorunları tespit ederek öncelikleri bunlara vererek raporlar oluşturup, çözüm yolları belirlemeye çalıştıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Her yörede öne çıkan üretim ve ürünlere dayalı olarak sorunlar var. Karadeniz'de daha çok fındık ve çay.. Özellikle fındıkta son yaşanan olumsuzluktan sonra iyi tespitler yaparak çözüm önerilerinde bulunmamız lazım. Fındık ülkemiz için çok ama çok önemli bir ihraç ürünü. Öyle politikalar izlemeliyiz ki, kalıcı, arttırıcı ve kazandırıcı olmalı. Örneğin, halen alan bazlı yapılan desteklemenin ürüne verilmesi hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde üretimimiz her geçen yıl azalacaktır."

Halim Mete, dünyanın gıdaya muhtaç olduğu ve bunun da giderek arttığı bir dönemde Türkiye'nin tarıma, özellikle de hayvancılığa daha çok önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, Karadeniz Bölgesi'ndeki hayvan varlığının azalmasının süt ve süt mamulleri üretimini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Meclis Başkanı Mehmet Cirav da, Türkiye'de 10 yıl önce 500 bin ton civarındaki bir fındık üretiminde 100 bin tonluk gibi fazlalıklardan söz edildiğini, oysa bugün ihracat ve iç satışların 750 bin tona kadar ulaştığını hatırlatarak, "Fındıkta geleceği görerek sağlıklı politikalar üretmeliyiz. Desteği ürüne yapmalıyız. Gümrük duvarları koyarak Gürcistan ve Azerbaycan'daki üretim ile fındık sanayisinin gelişmesine katkı sağlamamalıyız" dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise, büyük işletmelerin kalifiye elaman bulmakta sıkıntı çektiklerini, ayrıca sakat içi çalıştırma konusunda da devletin büyük bir yanlış içinde bulunduğunu belirterek, "Bize yasalar ile şart koşulan sakat çalıştırma konusu başlı başına bir garabet. Çalışabilecek sakatlar, çalışmak istemiyorlar. Çünkü devletten maaş alıyorlar. Bu çarpıklığın giderilmesi gerekir. Ayrıca İş-Kur kanalıyla sigorta ve günlük ücret destekli kurslar var. Bunlara katılanların büyük kısmı kurs bitince çalışmak istemiyorlar. Adeta kursa gidip günlük almayı bir iş kolu haline getirenler oluştu. Bunun önlenmesi lazım" Dedi.  Halim Mete'ye borsayı ziyaretin anısına bir de plaket verildi.