2014 ürünü fındık rekoltesindeki azalma ve buna bağlı yaşanan gelişmelerin geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiği bildirildi.

Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Türkiye de fındığın üretici-ihracatçı ayrımı yapılmadan ele alınması, bahçeden mideye kadar olan sürecin bir bütün halinde değerlendirilmesinin şart olduğunu belirterek; "Fındıkta ihracat sorunu değil, üretim sorunu yaşıyoruz. Türkiye için 500 bin tonlu üretim rakamları yeterli değil. 2012-2013 sezonunda bu ülkenin ihracatçıları 600 bin ton kabukluya tekabül eden 300 bin ton iç fındık ihraç ettiler. 150 bin tona yakın iç tüketim rakamına ulaşıldı. Ama, bu yıl meydana gelen don olayının da etkisiyle birileri sadece fiyatları konuşuyor. Bu doğru değildir" dedi.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi de olan Karslıoğlu, şunları söyledi:

“Başta üreticilerin temsilcisi olan Ziraat Odaları olmak üzere tüm kesimlerin iyi tarım uygulamalarına destek vermesi gerekiyor. Son yıllarda Tarım il müdürlükleri, borsalar, İhracatçı Birlikleri, fındık ticareti ve ihracatı ile iştigal eden firmalar iyi tarım uygulamaları için çaba gösteriyorlar. Bu nokta da Ziraat Odaları’na büyük görevler düşüyor.  Fındık dikim sahalarında verimliliği ve kaliteyi mutlaka artırmalıyız."

-İstihdam yaratıp,  2 Milyar dolar kazandırıyorlar

Ziraat Odaları temsilcilerinin dünyanın dört bir yanına giderek, şimdilik 120 ülkeye sattıkları fındığı tamamına yedirmek, dolayısıyla fındıktan kazandığımız dövizi arttırmak için çaba gösteren ihracatçılar hakkında olumsuz söylemlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Nurettin Karslıoğlu şöyle konuştu:

"Fındık ticareti ve sanayi önemli oranda istihdam da sağlamaktadır. 2 milyar dolara yakın dövizi bu insanlar, bu ülkeye kazandırmaktadırlar. Tabi ki üretenler sayesinde. Bunu hiç bir zaman göz ardı etmemişlerdir. Üreticiyi korumak için fındık sanayicisini, ihracatçısını kötülemek gerekmiyor. Piyasada fiyat arz talebe göre zaten oluşuyor. Ama,  sadece fiyatı konuşma ile Türk fındığı da üreticisi de korunmaz. Fındık bahçelerinde düşen verimi arttırmak için yapılan çalışmalara Ziraat Odaları katkı vermeyle değil, en önemli ve kalıcı projelere imza atarak görevlerini layıkıyla yerine getirmelidirler."

Nurettin Karslıoğlu, "Fındık fiyatı çıkar düşer. Buna herkes saygı duyacak. 2014 Fındık sezonunda fındık fiyatlarının rekor seviyede yükselmesinin ana nedeni rekoltede yaşanan düşüklüktür. Birde bunlara Ziraat Odaları’nın az rekolteli bir yılda 'fındığınızı pazara indirmeyin satmayın' şeklindeki söylemleri sektöre zarar vermektedir. Ayrıca üreticimiz  çok büyük beklentilere sokuluyor.Yaşanacak hayal kırıklıklarından bu beklentiyi yaratanlar sorumlu olacaklardır. Bu tür söylemler ve sonuçları önceki yıllarda da yaşanmıştır" diye konuştu.