Kalkan, Türkiye-Gürcistan arasında gidiş gelişlerin nüfus cüzdanıyla yapılması konusunda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Sarp Sınır Kapısında 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti arasındaki 4 Nisan 1996 tarihli vize kolaylığı anlaşmasına yapılacak olan eklemeler ve değişiklikler hakkında protokolün, 10 Ekim 2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanarak 22 Ekim 2011'de Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti. 
Söz konusu protokolün, iki ülke vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerine kimlik kartıyla seyahatine imkan tanıdığı ifade eden Vali Kalkan, şunları söyledi:  "Söz konusu protokolün 4. maddesi uyarınca kimlikle geçiş uygulaması 10 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre Türk vatandaşları Gürcistan'a, Gürcistan vatandaşları da Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edebileceklerdir. Türkiye ile Gürcistan arasında mevcut vize rejimine göre, iki ülke vatandaşları her girişte 90 günü aşmayan turistik amaçlı seyahatleri için vizesiz olarak girecek ve bu süre bitmesinden önce çıkış yapacaktır. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında mümkün olacak ve üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli ulusal pasaportlarını kullanacaklardır. Türkiye veya Gürcistan'da herhangi bir sebeple 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecekler ülkeye giriş-çıkışlar, seyahatleri ve ülkede kalışları esnasında geçerli pasaport kullanmakla yükümlüdürler. İki dilli 'Giriş-Çıkış Formu' üzerine giriş-çıkış damgaları tatbik edilerek Türk ve Gürcistan vatandaşlarına verilecektir. Her iki ülke vatandaşları bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyacaklar ve giriş-çıkışlar sırasında kimlik kartlarıyla birlikte hudut kapısındaki görevlilere ibraz edeceklerdir." 
Vali Kalkan, Sarp Sınır Kapısı Mülki İdare Amirliğinde formların doldurulması için bir büro oluşturulacağını, bürodaki görevlilerce formların doldurulmasına yardımcı olunacağını da sözlerine ekledi.