2 bin 375 kişinin işe alınacağı Rize’deki fabrikalar için Kapalı Spor Salonunda yapılan ve 5 bini aşkın kişinin izlediği kura çekimi sırasında yönteme itiraz edenlerle görevliler arasında gergin anlar yaşandı. Kuradan adı çıkanlardan Nuri Özdemir ise, “İşsiz olduğum için evlenemiyordum, şimdi evlenebilirim” diyerek sevincini dile getirdi.

Çaykur’un Rize’deki fabrikalarında işe alınacak olan 2 bin 375 kişi için başvuruda bulunan 16 bin 100 kişi arasında kura çekimi yeni Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Rize 1’inci Noteri Abdullah Özdemir gözetiminde yapılan kura çekimini Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Pınarbaş ile yaklaşık 5 bini aşkın kişi takip etti. Polisin güvenlik önlemi aldığı kura çekimi sırasında sürekli gergin anlar yaşandı. Salondaki ses sisteminin yetersizliğine tepki gösterenler ıslıklarla protestoda bulundu. Bir süre devam eden protestolar ses sisteminin düzeltilmesi ile sona erdi.

NOTERLE TARTIŞTILAR

Rize 1’inci Noteri Abdullah Özdemir’in kura yöntemini açıklamasının ardından salonu gezerek elindeki numara tablolarını işçi adaylarına gösterdi. Bu sırada kuranın toplu olarak değil fabrikalar için ayrı ayrı çekilmesini talep edenler kura yöntemine tepki gösterdi, noterle tartıştı. Tartışmalar araya giren görevlilerle engellendi. Kura çekiminin yapılacağı torba salondakilere gösterildikten sonra numaralar içerisine konuldu. Kura çekimine geçilmeden önce salonun dört bir yanından ikişer izleyicinin gözlemci olarak alana gelmesi istendi. Bir anda onlarca kişi noterin olduğu alana hücum edince karmaşa yaşandı. Alandan ayrılmak istemeyen kişilerle görevliler tartıştı.

KURA TORBASI DÜŞTÜ

Kura çekimini başlatan Rize 1’inci Noteri Abdullah Özdemir ilk numarayı çektikten sonra elindeki torba yere düştü, numaralar etrafa saçıldı. Bu sırada salondakiler alkış ve ıslıklarla duruma tepki gösterdi. Tek tek toplanan ve torbaya konan numaraların ardından kura çekimine devam edildi.

KURADAN ÇIKTI, İLK SÖZÜ 'ARTIK EVLENEBİLİRİM' OLDU

Kura çekimini dikkatle takip eden vatandaşlar kendilerine verilen numaraların torbadan çıkmasını heyecanla bekledi. 365 nolu numara ile Çayeli ilçesi Aşıklar fabrikasına girmeye hak kazanan 35 yaşındaki Nuri Özdemir heyecanla yerinden ayağa fırladı, sevinç gösterilerinde bulundu. Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Nuri Özdemir, “Çok mutluyum. Özel sektörde kısa süreli çalışıyordum. Doğru düzgün işim yoktu. Bu yüzden evlenemiyordum. Artık işim oldu evlenebilirim” dedi.

26 BİN 031 KİŞİ BAŞVURMUŞTU

Mevsimlik iş için Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki İşkur İl Müdürlüklerine 10 gün içinde 26 bin 31 kişi başvuru yaptı. 2 bin 375 kişinin işe alınacağı Rize’de başvuru sayısı 16 bin 100, 783 kişinin işe alınacağı Trabzon’da ise 5 bin 192 oldu. 276 kişinin işe alınacağı Artvin’de 3 bin 3, 66 kişinin işe alınacağı Giresun’da da ise bin 736 kişi başvuru yaptı. ÇAYKUR'un Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki fabrikalarında çalışacak 3 bin 500 işçinin 2 bin 370’i en az ilkokul mezunu ve erkek olacak, bu işçiler yaş çay yükleme ve boşaltmada çalışacak. İşçilerden 600’ü meslek ve teknik lise ile yüksek okul mezunu, 180'i mevsimlik Ziraat ve Orman Mühendisi, 350’si de çay eksperi olacak.