Hacısalihoğlu,  yazılı yaptığı açıklama ile Türk özel sektörünün amiral gemisi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 60. kuruluş yıldönümünü kutladı.  M. Rifat  Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB yönetiminin son 10 yılda Türk özel sektörünün uluslararası alanda üst seviyelere çıkmayı başardığını vurguladı.

Başkan Hacısalihoğlu, geçtiğimiz hafta farklı ülkelerden bine yakın işadamı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen 60. Yıl Uluslararası İş Forumu’nda buluştuğunu anımsattı. Bu buluşmada TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun TOBB’un öyküsünün, 1952 yılında Ankara’da küçük bir ofiste başladığını hatırlatarak, bugün gelinen noktaya ilişkin bilgi aktardığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu’nun Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak 60 gurur dolu yılı geride bıraktığını dile getirdiğini kaydetti.

Hacısalihoğlu, Başkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun TOBB’un başarısında büyük pay sahibi olduğunu dikkat çekerek, “Bizlerde Başkanımızın direktifleri doğrultusunda oda sisteminizi güçlendirmek için, demokratik, şeffaf, katılımcı ve etkin bir yapı kurmak için çaba gösteriyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu’nun TOBB olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin olarak şu bilgileri verdi:  “Odalarımız sayesinde, girişimcilerimiz başka ülkelerdeki girişimcilerle bir araya geldi. Yeni ticari anlaşmaların, ortak yatırımların, tecrübe paylaşımının önü açıldı. Odalar sayesinde girişimcilerimiz proje yazımından, pazar araştırmasına kadar birçok alanda destek hizmetleri alabilir hale geldi. Türkiye’nin beşeri sermaye birikimine katkı sağlamak için yenilikçi girişimciler yetiştiren bir üniversite kurduk. Özel sektör odaklı ekonomi politikaları tasarımında yeni fikirler ortaya koymak için think-tank kurduk. TOBB olarak girişimcilerimiz daha hızlı, daha güvenli, daha ucuz ticaret yapabilsinler diye gümrük kapılarını modernize ettik.”  şeklinde konuştu.

60. yıl kutlamaları kapsamındaki uluslararası forumda Hisarcıklıoğlu’nun (Bu yüzyıl en basit ifadesiyle ‘iş birliği’ yüzyılıdır) sözlerini anımsatan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “ Forumda konuşan başkanımız Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin enerjisi düşerken, bu süreç yeni çözümleri gündeme almayı zorunlu kıldığını uyarılarının gözden kaçırılmaması gerektiğini aktardı.

Başkan Hacısalihoğlu,  toplantıda Hisarcıklıoğlu’nun dile getirdiği önümüzdeki süreçte etkili olacak 10 temel konu başlıklarını şöyle sıraladı.

. Avrupa’da bir borç krizi olduğunu herkes görüyor, ama çözüm noktasında siyasi bir liderlik ortaya konulmuyor.

. Ticaretin önündeki engeller artıyor, korumacılık yeniden körükleniyor.

.  İşsizlik sorun ama genç işsizlik daha büyük sorun olarak görünüyor.

.  İşsizliğin çözümünde mesleki eğitim bir reçete olarak tartışılıyor.

.  Nüfus ve tüketim artışıyla birlikte emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş, üretim maliyetlerini hızla yükseltiyor.

. Gıda ve enerji krizleri tüm ekonomileri tehdit edici boyutlara geliyor.

.  Yoksulluk ve açlık artıyor, gelir dağılımındaki uçurum her geçen gün büyüyor.

. Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmeler küresel ekonomiyi etkiliyor.

Hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeye paralel olarak küresel orta sınıfın yükselişi; küresel siyaset, ekonomi ve iş yapış biçimlerini tamamen değiştiriyor.

. Girişimcilik her geçen gün demokratikleşiyor, herkesin iş kurma imkanına sahip olduğu bir ekonomik yapı gelişiyor