Konuyla ilgili bir açıklama yapan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu "Cumhuriyet Döneminin aydın yazarlarından öğretmen, Milli Eğitim Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma aşamasında ve daha sonra kalkınma yıllarında eğitim seferberliği yürütmüş, birçok üniversitenin kurulumunda ve eğitim kitaplarının düzenlenmesinde büyük rol oynamış, Ankara Devlet Konservatuarı'nın kurulumu, Türk Dil Kurumu'nun geliştirilmesi, Köy Enstitüleri kurulması ve Türkiye'nin UNESCO'ya girmesi gibi çok önemli çalışmalara imza atmıştır.

Aslen Giresunlu olan ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarına damgasını vuran, Köy Enstitüleri'nin kurucusu, yazar, şair çevirmen, efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in adını taşıyan ilkokulun isminin değişmesi tarihe, cumhuriyete, çağdaş eğitime yapılan ağır bir saldırıdır. Eğitim çalışmaları ve köy enstitüsü modeli ile birçok ülkenin takdirini kazanmış Hasan Ali Yücel'e yapılan saygısızlığın sorumlularının ortaya çıkarılmasını istiyorum.

Cumhuriyet'in kurulmasına, gelişmesine büyük katkı sağlamış Hasan Ali Yücel'in ismine tahammülü olmayanların, eğitim kurumlarını yönetmeleri, geleceğimiz için, Cumhuriyet'in kazanımları için tehlikedir. Geçmişi yok sayanların geleceği kurmaları mümkün değildir. Giresun Belediyesi olarak hemşehrimiz Hasan Ali Yücel ismine, hatırasına yapılan saygısızlığa kayıtsız kalamayız. Bu önemli tarihi kişiliğin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için gerekli çalışmaları yapacağız" ifadelerini kullandı.