Giresun’un simgelerinden biri olan ve az bir alanı turizm hizmetinde kullanılan Giresun Kalesi tamamının turizme açılması için start verildi.
Valilikte yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Emür, Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Aydın, Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, , İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, Müze Müdürü Hulusi Güleç, Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Hüseyin Külekçi, Mimarlar Odası Başkanı Serdar Demirkan’ın yanı sıra uzmanlar katıldı.
Kalenin turizm açısından önemine değinen Vali Şahin, “Şu an itibarıyla kalenin yüzde 30’un dan yararlanabiliyoruz. Geri kalan bölümünün de turizme açılması için çalışma başlattık. Diş Hastanesi’nden kaleye çıkan yaya yolunu yeniden açarak hizmete sunacağız” dedi. Kalede kullanılan eşyaların tahribatlarına da dikkat çeken Vali Şahin, “Kalede lambalar başta olmak üzere oturacak masalar ve diğer eşyalara sürekli zarar veriliyor. Buranın bir düzene sokulması gerekli. Bu amaçla 24 saat kaleyi koruyacak 7–8 özel güvenlikçi görevlendireceğiz. Ayrıca aydınlatılmasını yaparak gecede kalemiz pırıl pırıl parlayacak. MOBESA sistemi ile de gözetim altına alacağız. Kaleye giriş çıkışları da kontrol altına alacağız. Artık turizm turları Giresun da gezilecek görülecek yer yok deyip Kaleye ve adaya uğramadan geçemeyecek bu iki yeri de gezip görenler bir daha gelerek gezip görmek isteyeceklerdir” diye konuştu.
Toplantıda Kalenin Rölove Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi ile kalede bulunan özel mülkiyetlerin takas veya kamulaştırma yoluyla alınması konuları da görüşüldü. Vali Şahin, 27 Aralık Salı günü yapılacak olan toplantıya ilgili birimlerin daha hazırlıklı olarak katılmalarını istedi.