Prof. Dr. Aygün Attar, Birleşmiş Milletler AGİT Minsk Grubu’nda eş başkan olarak görev yapan Sarkozy’nin, Fransa’nın Azerbaycan-Ermenistan arasındaki görüşmelere tarafsız yaklaşamayacağını belirttiği mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Azerbaycan’da doğmuş ve bu gün Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan bilim, sanat ve iş adamları olarak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ve Valerie Boyer’in çabaları ile uydurma Ermeni Soykırımı’nı İnkar Yasası’nın Fransa Parlamentosu’nda gündeme alınmasından son derece rencide olduğumuzu belirmek isteriz. Ayrıca Ermeni kökenli Fransız parlamenter Patrick Deveciyan’ın ısrarlarıyla gündeme getirilen bu tasarı Fransa’nın Ermenistan yanlısı olduğu gerçeğini resmen kanıtlamıştır. Ermeni teröristleri 1992 yılında Hocalı kentinde yaşayan masum insanları öldürerek Azerbaycan topraklarının yüzde 25’ini işgal etmiştir. Ermenistan’ın işgalci tutumu Birleşmiş Milletler’in 1993 yıl 822 sayılı ,1993. il 853 sayılı,1993. il tarihli 874 sayılı ve 1993. il 884 sayılı kararları ile resmen kınanmıştır. Neredeyse 20 yıldır AGİT Minsk Grubu üyesi olan Fransa, Karabağ’daki hukuksuzluğun giderilmesi konusunda bir gelişme olmamasının baş sorumlularından birisidir. Hocalı’da Ermeniler tarafından 1992’de gerçekleştirilmiş soykırımının kanlı görüntüleri ortada iken, Hocalı Soykırımı’nı gerçekleştiren teröristlerin bu gün Ermenistan da yönetim kadrosunda yer alarak ülkeyi idare etmesine sesini çıkarmayan kılını kıpırdatmayan Fransa’nın 1915’de yaşandığı iddia edilen olaylar ile ilgili gereksiz işgüzarlığı bizce riyakarlığın ve çifte standardın açık göstergesidir. Cumhurbaşkanı Sarkozy ve onun temsil ettiği Fransa, Ermeni Meselesi’nde tarafsızlığını kayıp etmiştir. Odur ki 1992’den beri AGİT Minsk Grubu’nda eş başkan olarak görev yapan Fransa’nın Azerbaycan-Ermenistan arasındaki görüşmelere tarafsız yaklaşamayacağı nedeniyle bu teşkilattan ivedilikle ayrılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca Hocalı soykırımının gerçekleşmesinde rol oynayan ve bugün Ermenistan’ın yönetim kadrosunda bulunan çete başlarının adalete uygun bir şekilde savaş suçlusu yargılanmalarını sizlerden talep etmekteyiz.”
Prof. Aygün Attar’ın mektubunun altında eski Nahçıvan Başbakanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Gaybula Ramazanoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rafik Mehti, TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salih Sultansoy, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tefik Mamedov ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdulla Avey’in de imzaları yer aldı.