Giresun Üniversitesinde Mevcut rektörün yaptığı anti demokratik uygulamalar YÖK’e şikayet edildi.
Son zamanlarda bazı üniversitelerde rektörlük seçimleri ile ilgili hummalı bir çalışma söz konusu.

Bu çalışmaların ne yönde yürüdüğüne yönelik bir tespiti sizlerle paylaşmak istedim.  İki farklı üniversitenin rektör adaylarının iki bambaşka uygulamaları bu süreçlerde  yaşananlara bir nebze olsun işaret edecektir sanırım. Bunlardan bir şu: İhlas Haber Ajansının 21 Aralık 2015’te yayımladığı habere de konu olan uygula şöyle: Gazi Üniversitesi'nde bir süre önce tüm fakülte ve yüksekokullara rektör imzalı bir yazı gönderilerek 2016’da gerçekleşecek olan rektörlük seçimlerine ilişkin seçim sürecinin şeffaflık ve eşitlik ilkelerince yürütülmesi istendiği bu nedenle dekanlara ve müdürlere gönderilen yazıda tüm rektör adaylarına kendilerini tanıtma çalışmalarında tüm kolaylığın sağlanması ve eşit davranılmasının vurgulandığı gerekirse tüm rektör adaylarına istemeleri halinde üniversite tarafından web sayfası ve salon tahsis edileceği bildirildi. Bu süreci hoşgörü içerisinde hiç kimseyi kırmadan, germeden ve en önemlisi üniversitenin akademik hızını düşürmeden geçirmek üniversitemiz için önemlidir diyerek akademisyen bu olgunluğu göstermese başka kimden bunu bekleyebiliriz ki ekliyor.

Bu talimatın üniversitelerde pek alışılmadık bir demokrasi örneği olduğu dikkatlerden kaçmazken bir diğer uygulama da bölgemiz önemli üniversitelerinden biri olan Giresun Üniversitesinde yaşanıyor.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar’dan ise bu demokratik tutumun aksine seçim süreçlerinde diğer adaylara ve bu adayları destekleyen akademisyenlere  uygulanan baskıcı ve çağ dışı bir uygulama ile yine gündeme oturdu.  Giresun Sivil İrade Platformu (GİSİP), Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'ın öğretim üyelerini hukuksuz biçimde cezalandırdığını iddia ederek, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na çağrıda bulundu. Sabah Gazetesine de yansıyan habere göre Espiye Meslek Yüksek Okulunda çalışan öğretim üyelerini ziyaret ederek kendini ve projelerini onlara tanıtmaya ve desteklerini istemeye giden ve Giresun’dan çok büyük destekle yoluna yürümeye devam eden Cevdet Coşkun ve öğretim üyesi arkadaşlarına disiplin soruşturması açıldı. Kendisinin ve arkadaşlarının güvenlik kamera kayıtları üzerinden hangi saatler arasında söz konusu birimi ziyaret ettiği tespit edilerek mesai saatleri içinde görev yerini terk etmek suçlamasıyla haklarında idari soruşturma açıldığı ve bu kapsamda savunmalarının istendiği öğrenildi.

Bir rektörün açtırdığı soruşturmalarla ve demokrasi dışı bu tutumuyla gündeme gelmesi o da rektör bu da rektör dedirterek acaba akademisyenlerin başka hangi soruşturmalarla baskı altına alındığına yönelik soru işaretlerine de yol açtı. Öyle ya bir zamanlar Sayın Demirel’in de dediği gibi çare arayanlar için olsa gerek  “demokraside çareler tükenmez.”