Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) davetlisi olarak geldiği Almanya’daki programının ikinci gününde de hemşehrileri ile bir araya geldi. 2. Günün sabahında ilk olarak Dinslaken kentinde Türklerle sabah kahvaltısında buluşan Başkan Gümrükçüoğlu’na burada UETD Düsseldorf Bölge Başkanı Yıldırım Sevinç, UETD Dinslaken Şube Başkanı  Göksal Kadı, UETD Mönchengladbach Şube Başkanı Orhan Salgın, UETD Oberhausen Şube Başkanı Akkaya Gürel, Düsseldorf Şube Başkanı  Mehmet Güner, Krefeld Şube Başkanı Mehmet Altan, Solingen Şube Başkanı Ahmet Aksoy, Grevenbroich Şube Başkanı  Özcan İri, Remscheid Şube Başkanı Kemal Karul, UETD Düsseldorf Bölge Teşkilat Başkanı Murat Beyazyüz ve Duisburg Trabzonlular Derneği Başkanı  Cemalettin Küçük de eşlik etti.

Sevinç, üzerimizde taşıdığımız pasaportun anlamını daha iyi anladık

UETD Düsseldorf Bölge Başkanı Yıldırım Sevinç yaptığı konuşmada Almanya’da yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarının hiçbir zaman kopmaması için gayret gösterdiğini ifade ederek, “Türkiye’den ağabeylerimiz gelince mutlu oluyoruz. Burayı yurt edinmişsek de Türkiye’de yaşanan her şeyi önemsiyoruz, takip ediyoruz. 12 yıl öncesi ile bugün arasındaki farkı sizler her gün yaşayarak kıyaslıyorsunuz. Son yıllarda gerçekten üzerimizde taşıdığımız pasaportun anlamını daha iyi anladık. Memleketimizde 7 Haziran tarihinde genel seçimler yapılacak. Bu seçimleri ciddiye almak gerekiyor. Almanya’da çok ciddi bir oy potansiyeli var.  Biz Avrupa Türk Demokratlar Birliği olarak halkımızı bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Biz sadece bu seçimlerde değil bundan sonraki seçimlerde de var olacağız. İnşallah hep birlikte katkı koyarak gerekli bilgileri tüm vatandaşlarımıza ulaştıracağız” dedi.

Gümrükçüoğlu, gurbetçilerin sorunu bizim sorunumuzdur

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Almanya’da yaşayan Türklerin sorunlarının kendi sorunları olduğunu ifade ederek, “Pasaport harçları konusunda sorun yaşanıyor. Fiyatların çok yüksek olduğu ifade ediliyor. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Mavi Kart konusunda sorunlar var. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Kamu ihalelerine yerli iştirakçi olarak katılabilmeleri ve turist rehberleri icrası imkanı tanınıyor. Çifte vatandaşlık konusunda bir sıkıntı var. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza mutlaka ulaştıracağım. Bu imkan sağlanırsa sizin de Almanya’daki haklardan yararlanmanız sağlanacak. İlerleyen zamanlarda burası seçim bölgesi ilan edilebilir. Din hizmetleri ile ilgili sorunları Diyanet İşleri Başkanlığı değerlendirmektedir. Bazı ailelerde çocukların Türkçe konuşmakta zorluk çektikleri ifade edilmekte. Bu konuda UETD önemli bir sorumluluk alarak Türkçe kurslarına öncelik vermektedir. Sizlere bu hassasiyetinizden ötürü teşekkür ediyorum. Burada yaşayan Türk ailelerden evlerinde mutlaka Türkçe konuşmalarını rica ediyorum” dedi.

 Trabzon’un Almanya ile bağlarının güçlü olduğunu ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu “Birlikte yaşamak ayrı entegre olmak ayrı. Biz Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak Dortmund Belediyesi ile kardeş şehiriz. Biz geçtiğimiz yıl buraya geldik. Daha sonra iki şehir arasında öğrenciler karşılıklı olarak ziyaretlerde bulundu. Bu ayın sonunda Dortmund Belediye Başkanı ve beraberindeki heyet Trabzon’umuza gelecek. Bu ilişkilerin her zaman uyum içinde ilerlemesi gerekiyor. Bizde bunu istiyoruz” diye konuştu.


Gümrükçüoğlu’ndan gurbetçilere ‘oyunuzu kullanın’ çağrısı

Almanya’da ve Avrupa’da yaşayan insanların mutlaka demokratik hakkını kullanması gerektiğini ifade ederek, “Bu seçimde siz oyunuzu kullanın. Sadece siz değil yakınlarınız konsolosluklarda oy kullanacaksınız. 27 Mart tarihine kadar Konsolosluklarda kayıt olmak gerekmektedir. Bunu mutlaka yerine getirin ve 8 Mayıs ile 31 Mayıs tarihleri arasında mutlaka oyunuzu kullanın. Hangi partiye oyunuzu verirseniz verin ama mutlaka sandık başına gidin. Kaderinizi kendiniz belirleyiniz. Burada bulunmayan arkadaşlarımızı da sandığa gitmeleri konusunda teşvik edelim ” diye konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu ziyaret programında daha sonra UETD’nin Dinslaken şube binasının inşaat çalışmalarını inceledi ve hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Daha sonra tüm Avrupa’ya ihracat yapan Saygın Döner firmasının ortaklarından Ali Çalışkan’ı ziyaret ederek Türk müteşebbislerin Almanya’da güçlü olmasının Türkiye’nin güçlü olması anlamına geldiğini kaydetti.

Öğle namazını Selimiye Camii’nde kılan Başkan Gümrükçüoğlu daha sonra cami lokalinde Türk vatandaşları ile toplantı yaparak kendilerini Türkiye’deki son gelişmeler ve genel seçimlere katılımın arttırılması için bilgilendirdi.  Gümrükçüoğlu”Hem siz oyunuzu kullanın hem de çevrenizdeki insanlar oy kullansın istiyoruz. Almanya’da 3 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Bu çok yüksek bir rakam. Türkiye’de seçimlere katılım oranı yüzde 80’in üzerinde. Türkiye’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sizler oy verdiniz. Katılım oranı yüzde 20 seviyelerindeydi. Bu oranı daha da yükseklere çıkartmak gerekiyor. Bu konuda hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu ardından Rainhausen kentine geçerek UETD Düsseldorf Bölgesi şube başkanları ve üyesi olan iş adamlarının bir kısmı ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Gümrükçüoğlu, Kanal Avrupa ve Gündem Gazetesini ziyaret etti

Başkan Gümrükçüoğlu yoğun programı kapsamında Duissburg Türklerin kanalı olan Kanal Avrupa’yı da ziyaret etti. Ayrıca Düsseldorf bölgesinde yayınlanan Gündem Gazetesi’ni de inceledi.  Kanalın sahibi olan Trabzonlu Ali Paşa Akbaş Trabzon’un tanıtımı için Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne her türlü desteği yapmaya hazır olduklarını kaydederek, “Biz kanal olarak kentimiz için ülkemiz için yapılması gereken ne varsa biz yapmaya hazırız. Sizin yaptığınız güzel çalışmaları da takdir ederek takip ediyoruz” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu Kanal Avrupa’nın Avrupa’daki Türkler için çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade ederek, “Sizin Almanya’da böylesi bir mekana sahip olmanızdan büyük bir mutluluk duydum. Sizler buradaki kültürümüzün sürdürülmesi ve gelecek nesillere taşınması için büyük sorumluluk yerine getiriyorsunuz” diye konuştu.

Bize Duisburg’da Trabzon

Almanya’daki ziyaret programında Trabzon dernekleri ile bir araya gelmek için özel çaba sarf eden Başkan Gümrükçüoğlu Duisburg Trabzonlular Derneği’ni ziyaret etti. Bize Her Trabzon sloganları ile karşılanan Başkan Gümrükçüoğlu gördüğü tablo karşısında duygulandığını kaydetti. Duisburg Trabzonlular Derneği Başkanı  Cemalettin Küçük Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı’nı derneklerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Daha önce de Belediye Başkanımız derneğimize gelmişti. Almanya programlarında da kendisiyle defalarca görüştük. Kendisine gösterdiği hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Başkan Gümrükçüoğlu gurbetteki Trabzonlulara Trabzon’un Değişen yüzünü anlattı. Gümrükçüoğlu’nun anlatımı izleyenlerden büyük beğeni alırken sürpriz toplantının sonunda geldi. Toplantının bitiminde Trabzonlu gençlerden oluşan ekibin horon gösterisi ayakta alkışlanırken Başkan Gümrükçüoğlu’nun bu horon gösterisini telefonuyla kaydetmesi gözlerden kaçmadı.

Almanya’daki 2 günlük programının son durağı olan Krefeld şehrine gelen Başkan Gümrükçüoğlu Merkez Camii’nin konferans salonunda Türklerle bir araya gelerek hasbihal etti. Geç saatlerde yapılan toplantıya gurbetçiler büyük ilgi gösterirken Gümrükçüoğlu 2 gün süren ziyaret programında kendisini gösterilen ilgiyi teşekkür etti.

Almanya’daki ziyaret programını geç saatlere kadar sürdüren Başkan Gümrükçüoğlu Köln Havalimanı’na gitmeye hazırlanırken bu kez Neuss kentinde bulunan Köprübaşılar Derneği’nin ısrarları davetlerini kırmayarak programda olmamasına rağmen bu kente giderek hemşehrileri ile hasret giderdi. Gece saat 24:00 sularında sona eren ziyaretlerin ardından Başkan Gümrükçüoğlu Trabzon’a döndü. Başkan Gümrükçüoğlu’nun Almanya ziyaret programında kendisine Basın Danışmanı Ahmet Yoloğlu eşlik etti.