İki gün sürecek olan seminere katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada Türkiye iklim değişikliklerine karşı son derece kırılgan bir yapıya sahip olduğunu kaydederek, her kurumun üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Bölgemizin diğer bölgelere göre farklılıkları var

Gümrükçüoğlu konuşmasında, “ İklim konusunda bizim bölgemizin diğer bölgelere göre farklılıkları var. Mesela en son Beşikdüzü İlçemizde meydana gelen baskın yağış ve meydana gelen hasarlar yine aynı ilçede üç yıl önce yine benzer bir felaket yaşamıştık. Bu ve benzeri baskın yağıştan dolayı bölgemizin muhtelif  yerleşim yerlerinde sel ve heyelan gibi  felaketler yaşanıyor. Büyükşehir olmamız münasebeti ile Artvin Giresun ve Gümüşhane bölgelerine makine parkımız ile yardım etmekteyiz.Bu yaptıklarımız yapılan hasarları onarmaktan öteye geçemiyor.Bu çalıştayın en önemli getirisi bu felaketlerin sebeplerini şehirlerin yaşamından kaldırabilmemiz.Bizler ve kamu kuruluşları da bu tedbirleri alması gerekir.Mesela bitki örtüsü kaldırılmamış olsaydı çok kolay ve bol yetişen kızılağaçları da belli bölgelerden kaldırılmasaydı,eğimli arazi illa çay ve fındık ekilmeseydi belki o heyelanlar o ilçede olmayacaktı.

Dağınık yol yapımına izin vermek durumunda değiliz

Ozon tabakasının delinmesinin iklim değişiklikleri ile birlikte baskın yağışları tetiklediğini belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “İsteyen herkes istediği yerin ağacını kaldırmamalı, bizim yörede istenen en çok şey her bölgeye her eve ulaşımın getirilmesidir.  Kişiye gel sana daha aşağıda daha ucuza ev yapalım desek bunu kabul etmiyor.  Bu kültürü oluşturmamız gerekir.  Bir iki ev için yolun  etrafı tarumar etmesine izin vermemeliyiz. Bu dağınık yol yapımına izin vermek durumunda değiliz. Zira bu yolların hepsi üzerlerine bitki örtüsü ve toprak tabakası ve alttaki kayaçların tabakalanması nedeni ile heyelanları tetikliyor. Bir yere yolu açıp gidiyor adamcağız baskın yağışla yolun kayması nedeni ile evin altında kendisi kalıyor vefat ediyor. Beşikdüzü’ndeki selde bu sebepten dolayı üç canımız kaybettik. Büyükşehir Belediyesi olarak Beşikdüzü’ndeki sel hasarlarını gidermek için yapacağımız istimlak duvarları heyelanların giderilmesi yolların onarılması beton asfalt derken nerden baksan eski rakamla  25 trilyonluk bir masrafla karşı karşıyayız. Yani sonuçlar çok zarar verici oluyor. Topyekün bir çevre yönetim kurabilmek lazım” dedi.