61saat Haber Merkezi

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ankara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ders verdi.  Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya’nın yüksek lisansını tamamladığı bölümdeki seminerde Başkan Gümrükçüoğlu zaman zaman duygulandı. Zaman zaman ise espiriler ile öğrencileri kahkahaya boğdu. 
Gümrükçüoğlu’nu 2. kez ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Ankara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, ‘Başkanımız ilk kez, Trabzon Belediye başkanı iken buraya gelmişti, şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak geldi. Dileriz bir dahakine Çevre ve Şehircilik bakanı olarak gelir. Biz burada ne müdürler, başkanlar ağırlardık, birçok bakan ve yetkili isim bu kürsüden geçti. Sizlere de uğur getirir inşallah’ dedi. 



KİŞİSEL DEĞİL TOPLUMSAL DÜŞÜNÜN
Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferanslar serisine 2. kez konuşmacı olarak katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu öğrencileri bilgilendirirken, yaşamlarına yön verecek nasihatlerde bulunmayı da ihmal etmedi.  Konuşmasının ilk bölümünde Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Gümrükçüoglu Trabzon'da gerçekleştirdiği birçok projeyi de öğrencilerle paylaştı. 
Trabzon insanının tez canlı ve çok çalışkan olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu Müsteşarlığı döneminde ilaç fiyatlarını nasıl düşürdüğü konusundaki iltifatlar üzerine ‘Biz hizmet ederken 1. vazife olarak toplum yararını gözetiriz. Bizim için firmalar, şirketler, kişiler değil, toplumun tümü önemlidir. Eğer bir hizmet özellikle bakanlık gibi, belediyecilik gibi müesseselerde toplumumun tümüne hitap etmiyorsa o tartışılır.
İşte bizde bakanlıkta olduğu gibi belediyecilikte de 1 kişiye yarayacak hizmetleri değil toplum yararını gözeten, herkesin yararlanabileceği hizmetleri ilk planda hayata geçiriyoruz’ ifadelerini kullandı.



 RAYLI SİSTEM AKYAZI’DAN BAŞLACAK 

Gümrükçüoğlu konuşması esnasında Trabzon’a yaptığı hizmetlerden de bahsederek 
Trabzon’da 3 önemli planım var. Bunlar Trabzon için hayati önem taşıyor. 
1. Kanuni Bulvarı. Bu yol bittiğinde şehrimizin güney aksında önemli bir ihtiyacı karşılamış olacağız. 
2. Raylı sistem. Çalışmalarına Başladı. Akçaabat Yomra arası bir raylı sistemin projesinin startını verdik. Raylı sisteme istasyon olarak Akyazı’da Şehir hastanesi yanındaki alanı düşünüyoruz.
3. Şehir şebeke suyu, yağmur kanalizasyon ve katı atık. 
Bunlar Trabzon için hayati önem taşıyan 3 önemli projedir. Bunları başaracağız. 


ÖNCE DUYGULANDIRDI SONRA KAHKAHAYA BOĞDU 
Konuşması esnasında Türkiye’de ilk olimpiyat adı altında organizasyonun 49 ülke gençlerinin katılımı ile Trabzon’da Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları adı altında yapıldığını belirten Gümrükçüoğlu, Finlandiya’nın Tampere kentinden olimpiyat bayrağını teslim aldığı günü anlatırken ‘O gün Türkiyemizin ilk olimpiyat organizasyonunu yapacağımız hissini yaşamak, olimpiyat bayrağını teslim almak. Hayatımda en çok duygulandığım ülkem adına gözlerimin dolduğu, ağladığım anlardan bir tanesi idi ve Trabzon olarak biz bu ilki Trabzon’da gerçekleştirdik. Trabzon Türkiye’nin en temiz ili seçildi. Trabzon Türkiye’nin en yaşanılabilir ili seçildi. Biz güzel şeyler yaptık, ama marifet bizde değlidir, marifet bizlere bu görevi layık gören bizlere hizmet etme imkanı veren Trabzon halkının ta kendisindedir. Eğer onlar olmasaydı, onlar bize bu onurlu görevi bahşetmeseydi biz ne yapabilir dik ki’ dedi. 
Trabzon’un en değerli yerlerinden bir tanesi de yine Türkiye’nin en geniş kapsamlı hayvan barınağını yaptıklarını anlatırken espiri yapmayı da ihmal etmeyen Başkan Gümrükçüoğlu ‘Hayvanlarımıza barınak yaptığımız yeri ziyarete gittiğimde araziyi ve konumunu gördüm. Çok güzel bir yere yapıyoruz bu yatırımı, orada çalışan arkadaşlara dedim ki şuracıkta bir evde bize yapın, böyle güzel arazi olur mu? diye takıldım’ deyince salon kahkahaya boğuldu. 

ŞİKAYET EDERLERSE ETSİNLER BEN YAPAR GEÇERİM 
Kanuni bulvarı çalışmalarında olsun, şehirdeki diğer faydalı yatırımlar olsun büyük emek sarf ettiklerini fakat şehir plancıların bu hizmetleri sürekli olarak mahkemeye taşıdığını ifade eden Gümrükçüoğlu, ‘Şehir boğuluyor trafik felç, belki de Türkiye’de ilk kez şehrin meskün mahallinden geçen, tüm cadde ve sokaklarını etkileyen 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş yol yapıyoruz ama, şehir plancıları olayı mahkemeye taşıyor. Neyi amaçlıyorlar anlamıyorum. Ben halkımızın ulaşım kolaylığını sağlamak şehir arterlerini birbirine bağlamak için mücadele verirken onların şikayetleri ile bu projeleri durduracaklarını mı zannediyorlar. Eğer mahkeme durdurursa bir daha değiştirir geçiririm. Ne olacak. Önemli olan kamu yararı değil midir. Onlar durdursun, ben değiştirir devam ederim’ ifadeleri de salonda herkesin gülümsemesine neden oldu. 


TRABZONSPOR VE YAŞANAN OLAYLAR 
Toplantının soru cevap kısmında gelen bir soru üzerine Trabzonspor’un 2010-2011 kupasının emek hırsızları tarafından gasp edildiğini ifade eden Gümrükçüoğlu ‘Benim derdim kupa değil, ne yapayım o teneke parçasını, Platini Türkiye’ye gelmiş mi, Fenerbahçe yerine neden Şampiyonlar Ligine Trabzonspor gitti. Çünkü Fenerbahçe’nin hırsızlık yaptığını tescilledi. Çünkü bu belgelidir. Çünkü suçüstü yakalanmışlardır.  Ve Fenerbahçe cezalandırılarak Şampiyonlar Ligine gönderilmemiştir. O zaman ceza alan bir takım suçludur, şike yapmıştır, şampiyon Trabzonspordur. Ve Platini de gereğini yaparak hak edeni gerçek şampiyonu şampiyonlar ligine göndermiştir. Yani Platini bu konuda gereğini yapmıştır. 
Bakınız Trabzon’da yaşanan olayların hiçbirini tasvip etmiyorum Futbol bir oyundur. Neden bir oyun yüzünden biri diğerine dayak atsın böyle saçmalık olur mu? Ben ne yaptım, biz ne yaptık, 200’ü aşkın STK ile Trabzon holiganlığa şiddete teslim olmayacak dedik. 
Trabzon’dan dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verdik. Hakemlerden ve spor kamuoyundan Trabzon böyle bir şehir değildir şiddet şehri değildir diyerek özür diledik. Bunu tüm Türkiye’ye anlatmaya devam edeceğiz. Anlayana kadar anlatacağız, şiddet ile değil güç birliği ile. Ben kışın soğunda evladımın buz gibi ellerini tutarak başındaki bordo mavi beresi ile maça gidiyorsam, o maçın yönetenlerinde iyi yönetmesi benim evladımın, benim şehrimin evlatlarının, benim taraftarlarımın hakkını yememesi yedirmemesi gerekir. Ben isterim ki Trabzon’da gelsin Fenerbahçe formalı bu ülkemin evldı rahatça gezsin, ben isterim ki Fener maçına Trabzonspor taraftarı gitsin, taraftarlar kardeşçe maç izlesin. Futbolu ne hale getirdiler. Beşiktaş maçına Galatasaray taraftarı gidemiyor, Galatasaray maçına Fenerbahçe taraftarı gidemiyor. Aynı şehirde olan insanlar bile kendi takımlarının maçını izlemekten mahrum bırakılıyor. Bu iş böyle olmaz. Ben Urfa’da 3 Fenerbahçe formalı kardeşimizi aldım. Onlara Trabzon’u Trabzonspor’u anlattım, haklı mücadelemizi anlattım. Çok memnun oldular. Ama holiganlıkta kavga ile bu iş olmaz. Böyle futbol, böyle spor istemiyorum’ ifadelerini kullandı. 



200 MİLYON BORÇLAN KOY YOLA GİT 
Türkiye’de futbolda bazı şeylerin değişmesi gerektiğini de belirten Gümrükçüoğlu, ‘Böyle bir sistem olamaz. Siz dernek adı altında koca spor kulübüne başkan oluyorsunuz, 50 milyon borcu 250 milyona çıkarıyorsunuz, kendinizi genel kurulda ibra ettirince koyup yola gidiyorsunuz. Böyle olur mu? Kim ödeyecek o borcu. Dernekçilik kılıfına uydurarak 200 milyon borcu yapana bir şey diyemiyorsunuz. 
Chelsea takımını alan işadamına soruyorlar, sen futbol ile para mı kazanacaksın. Evet diyor ama Türkiye gibi değil. Mali müşavirimizle, vergimizi ödeyerek, takımı borçlandırarak değil  güçlendirerek, futbolcu yetiştirip satarak,  mali gücünü arttırarak diyor! Ama Türkiye’de ne yazık ki bu iş kara paraya döndü, ne yazık ki bu iş menajer oyunlarına döndü. Dilerim bu düzelir. Kimsenin bizim evlatlarımızın umutlarını çalmaya hakkı yoktur’ dedi. 
HOCALARIN HOCASINA PLAKET 
Seminerin sonunda hocaların hocası olarak anılan Trabzonlu Prof. Dr. Ruşen Keleşoğlu’na, KTÜ eski Rektörü ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkay Tüdeş’e ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Yönetimi ve Geliştirme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş’e Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından Trabzon el sanatları hediye edildi. 
Ankara Üniversitesi Akademisyen kadrosu da Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na ziyaretlerinden ötürü güzel bir hediye taktim etti.