Tarihi dokusuyla ünlü Eski Gümüşhane’de onaylanmamış imar planıyla turizm için yollar genişletiliyor, Süleymaniye Mahallesi’nin tarihi ve kültürel dokusunu tahrip eden istinat duvarları örülüyor.

Kentsel ve Doğal Sit Alanı olan, tarihi 6 kilise, 6 cami, 5 hamam ve konakları barındıran Eski Gümüşhane’de (Süleymaniye Mahallesi) kültürel doku turizm için talan ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın henüz onaylamadığı  imar planı değişikliğine göre yapılan inşaat faaliyetlerine, tarihi ve doğal dokuyu göz ardı ettiği gerekçesiyle de bölge sakinleri tepkili. Bölgenin ana akslarında başlanan yol inşaatıyla 2-3-4 metre genişliğindeki yollar 7 metre genişliğine çıkarılmış, onlarca tarihi istinat duvarı ve yapı kalıntısı da yıkılmış durumda. Planla birlikte yapılması gereken tescil çalışmaları ise henüz yapılmadı. Böylece korunması gerekli 50’ye yakın yapı da imar planı değişikliğiyle tehdit altında bulunuyor.

Yapılan yol çalışmasının bir kısmı henüz bütün kurumlar tarafından onaylanmamış imar planına göre yapılıyor ve  yol genişletme çalışmaları herhangi bir yol, kentsel tasarım, peyzaj projesi yapılmadan, başında hiçbir yetkili ve uzman olmadan devam ediyor. Yolun diğer kısmı ise hiçbir planda bulunmadan projesiz şekilde yapılıyor.

Bölgedeki ikinci saldırı

2015 kışında imar planına göre yapılan ilk yol çalışmasında yerleşimin girişine kadar yapılan 7-10 m genişliğindeki yol heyelana sebep olmuş, yerleşimin bir kısmının coğrafyası tamamen değişmiş, tarihi kilise, hamam ve minare heyelan tehdidi altına girmiş, 10-15 m yüksekliğinde beton ve taş duvarlarla yerleşime ilk hançer vurulmuştu. Oluşan kamuoyu duyarlılığı, sosyal medyadaki tepkiler ve ulusal medyada yapılan haberler sonucu bu yol inşaatı durdurulabilmişti.