Rize Belediyesi’ne sınır olan ve yapılanma ile Rize Belediyesi ile birleşen Gündoğdu Belediyesi’nin Rize Belediyesi’ne dahil edilmesi için yasal çalışma başlatıldı. Konuyla ilgili olarak toplanan Rize Belediyesi Meclisi Gündoğdu Belediyesi’nin Rize Belediyesi’ne bağlanması için meclis kararı aldı. Konu Rize Valiliği’ne bildirildi. Rize Valiliği’nin alınan kararı Bakanlar Kurulu’na götürmesi, Bakanlar Kurulu’nun ardından ise Danıştay’ın kararı onaması ile ilk mahalli idareler seçiminin ardından Gündoğdu’nun Rize Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, talebin kendilerinden gelmediğini belirterek, “Geçmiş yıllarda eski Rize Valisi Kasım Esen tarafından bu yönde bize resmi bir yazı gönderilerek çalışmaların başlatılması istenmişti. O dönem bu yapılamadı. Gündoğdu’da yaşanan afetten sonra konu üst düzey siyasilerimiz tarafından yeniden gündeme getirildi. Bizden şifai olarak bu yönde talepte bulunuldu. Meclisimizde yapılan oylama ile karar alındı. Şimdi Bakanlar Kurulu ve Danıştay’ın onaylaması bekleniyor. Onaylanınca ilk mahalli idareler seçiminden sonra Gündoğdu, Rize belediyesi’ne bağlanmış olacak” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gündoğdu Belediyesi eski Başkanı ve CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, yapılan çalışmanın hukuki alt yapısı olmadığını belirterek, “Yapılan hukuka aykırıdır. Bir beldenin bir il belediyesine bağlanabilmesi için iki belediyenin de meclis kararı alması gerekir. Ancak burada sadece Rize Belediyesi meclis kakarı almıştır. Gündoğdulu’ya da fikrinin sorulması gerekir. Aksi taktirde bu zorla alınmış bir karar olacaktır. Bu kararın alınabilmesi için referandum gereklidir. Konunun takipçisi olacağız“ diye konuştu.
Rize'nin Gündoğdu beldesinde 26 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen sel ve heyelanlarda 14 kişi hayatını kaybetmiş, birçok bina yıkılırken, yolar, su şebekeleri, köprüler ve alt yapı önemli oranda hasar görmüştü.