61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Rusya ile yaşanan krizin ardından zor günler geçiren Trabzonlu ihracatçılar, krizin etkilerinin geçmesinin ardından rahat nefes almaya başladı. Bu durumun etkilerini görmeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Olumlu etkilerini görmeye başladık. Şimdi ihracat firmalarımız çalışmaya başladı. Artık gemi ve araç gönderebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da ki yaş sebze ve meyve ihracatının Soçi limanının kapatılmasıyla Samsun’a kayması sonrasında yapılan çalışmalar hatırlatıldığında ise Gürdoğan, “Samsun’dan ihracat yapan firmalarımız da Trabzonlu. Çoğu Trabzon’a kayıtlı ve Trabzon’da vergilerini veriyorlar. Çalışanlar Trabzonlu. Adler Limanı açılsa dahi Trabzon’dan eskisi gibi olmaz” dedi.

Kendilerinin Kazakistan’da 20 iş adamıyla birlikte ikili görüşmeler yaparak ihracatı arttırmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Gürdoğan, “Burada görüşmeler yapıyoruz. Ancak Trabzon’da siyaset olsun, kamuoyu olsun, ticaretle ilgilenmiyor. Her şey turizm oldu. Rakamsal olarak baktığımızda Trabzon’dan 1 milyar 220 milyon dolar ihracat yapılıyor. En çok girdi belki de ihracattan yapılıyor. Ancak bunun karşılığını alamıyoruz” dedi.

Üvey evlat muamelesi görmek istemediklerini kaydeden Gürdoğan, “En azından üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız 500 milyor dolar hedef gösterdi. Buna ulaşmak için biz de çabalıyoruz. Ancak bakıyoruz, Çamburnu atıl durumda. Yatırım adası duruyor. Lojistik merkez... Bunlar olmadan ihracat olur mu... 20 iş adamıyla Kazakistan’a geldik. Burada ikili görüşmeler yapıyoruz. Burada iş adamlarımızla kontrat imzalıyoruz. Onlarla beraber buralara ihracat yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.