Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, DOKAP Eylem Planı, Odadan kayıtları silinen firmaların ömürleri, konut ve turizm yatırımları üzerine önemli mesajlar verdi.. Konut sektöründe güçlü firmalarla sektörün büyüdüğünü biriken konut stokunun önümüzdeki dönemde eritilmesi gerektiğini söyledi. İnşaat sektörünün yanı sıra Trabzon’un hızla turizm yatırımlarında da büyüdüğünü ifade etti.

 TRABZON’UN PROJELERİNİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, aylık meclis toplantısında yaptığı konuşmada geçen hafta Ordu’da Başbakanımız tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi Eylem Planının geçtiğimiz hafta içerisinde açıklandığını belirtti.  Eylem Planında Trabzon’un bütün projelerinin yer aldığını vurguladı. Hacısalihoğlu, “Gerçekten oda olarak, Trabzon olarak çalışmalarımızın sonucunu burada gördük.” dedi.

“DOKAP Eylem Planda yer almak bu bize ne katkı sağlayacak ?” şeklinde sözlerine devam eden Başkan Hacısalihoğlu şuna işaret etti. “ Eylem planında olan başlıklar yatırım programlarına girmede öncelik tanınıyor. Bu bakımdan bu projelerin yatarım programına alınması artık bundan sonra projelerin takibine kaldı. Bu bakımdan projelerin önü açılmıştır. Fakat yine de bunu takip etmek bizlere düşüyor. Bu konuda da her zaman yaptığımız bir çalışma var biliyorsunuz? Stratejik Plan çalışması bununla ilgili de önümüzdeki günlerde bu projelerin takibinin hayata geçmesi konusunda gerekli adımlar atılmış olacaktır. Bunların bir kısmı faaliyetlerimiz içiresinde ve devam etmektedir. Örneğin Yatarım Adası ile ilgili bahsedersek müracaatlarımızı yaptık,  proje çalışmaları devam ediyor. Yani aksayan bir şey bizim tarafımız da yok. Önümüzdeki günlerde Ankara’da yatarım programına alınması konusunda görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

 TRABZON’DA FİRMALARIN ÖMÜRLERİ HESAPLANDI

Başkan Hacısalihoğlu, konuşmasının devamında Trabzon ile ilgili istatistiki verilerin değerlendirmesinde bulundu. Son bir yıl içerisinde yeni düzenlemeler ile beraber odaya kayıtlı askıda olan üyelerin silinmesinin gerçekleştirildiğini anımsattı. Hacısalihoğlu, TTSO’dan silinen üyelerin ne kadar faaliyette kaldıklarına dair yaptıkları bir araştırmada elde ettikleri bulguların önemli olduğunu belirterek bu verileri paylaştı.

Çalışmanın TTSO tabanında bulunan 8 bin 678 kapalı firma üzerinde yapıldığını firmaların gerçek kişi ticari işletmeler, limitet şirketler, anonim şirketler, kooperatifler ve diğerleri oluşturduğunu dile getirdi. Kayıt silinme sürelerinin ağırlıklı ortalamasının 12.89 olarak gerçekleştiğini ifade etti. İşletme şekline göre ortalama silinme sürelerini yani ömürlerini ise sıraladı: “Gerçek ve ticari işletmeler 16.87, Limitet şirketler 8.81, Anonim şirketler 11.16, Kooperatifler 13.96, Diğer 14.61 “

ŞAHIS FİRMALARI LİMİDET ŞİRKETLERE ORANLA DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

Hacısalihoğlu bu istatistiki verilere göre gerçek kişilerin kurmuş olduğu yani şahıs işletmelerinin ömürlerinin uzun olmasının dikkat çektiğini söyledi. Kaydı silinerek kapanan sahıs firmalarının ömrü 16.87 olarak gerçekleşti.  Hacısalihoğlu, “Gerçekten şahıs firmalarına baktığımızda oda kayıtlarımızda çok üzün süreli ömürleri olan üyelerimiz bulunmaktadır. Limitet şirketlerin ise ömürlerinin çok kısa olduğunu görmekteyiz.  Toplam ömürleri 8.81. Bunun yaklaşık iki yıl kapanmasını düşünürsek geriye beş yıl kalıyor. Faaliyet ömürleri beş yıl çok kısa. Bir araya gelinip şirketler kuruluyor. İşler iyi gitmeyince ve cepten para harcanınca da o şirketler kapatılıyor. Özellikle istatistik çalışmasına konun olan 8 bin 678 firma arasında limitet şirket sayısı 3 binin üzerinde olması da ayrıca dikkat çekmektedir. Anonim şirketler daha kurumsal bir yapıya sahip oldukları için bunların ömürleri limitet şirketlere oranla ömürleri biraz daha fazla oldu.11.16 yıl ömürleri olmuş. Şirketleri kurarken biraz daha dikkatli olmamızda yarar var. ” Şeklinde konuştu.

KONUT SEKTÖRÜNDE STOKLAR

TÜİK verilerinde şehrimizi çok yakından ilgilendiren inşaat sektörü raporlarını incelediğini anımsatan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bu verilerde dikkat edilecek birçok nokta olduğunu vurguladı. Bu verileri başta meclis üyeleri ve iş dünyası ile paylaşmak istediklerini aktaran Hacısalihoğlu, “ Çünkü şehrimiz inşaat sektöründe çok hızlı hareket ediyor. Hızlı büyüyor. Büyük projeler var. Sadece konut alanında değil diğer sektörlerde de büyük projeler olduğu için dikkatimizi bu alanda artırmalıyız. ”dedi.

2010 ve 2015 yıllarını değerlendirdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, bu yıllar arasında yapı ruhsatı ve yapı kullanma rakamlarına bakıldığında metrekare bazında ortaya çıkan verileri değerlendirdi. Yapı ruhsatının 2010 yılında 3.5 milyon metrekareden, 20104 yılında 4 milyon 208 bine çıkıyor. Yani artış belediyelerin kapatılıp büyükşehir belediyelerine devredildiği geçtiğimiz yıl büyük bir artış yaşandı.

Daire bazında yapılan analizde ise 2014 yılında 18 bin 614 yapı ruhsatına müracaat edildiğini aktaran Hacısalihoğlu, yapı kullanma olarak da 2014 yılında 10 bin 839 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Hacısalihoğlu, toplamda 41 bin yapı ruhsatına karşın 27 bin yapı kullanma alındığını dikkate alındığında önümüzdeki yılda tamamlanacak olan stok miktarı ortaya çıkıyor. Bu miktar geleceğe dönük olarak bütün arzumuz yapı stoklarının bir an önce satışlarının gerçekleşmesi olduğunu vurguladı.

Satışları şehrimizdeki kamulaştırma bedellerinin yanı sıra faizlerin düşmesinin etkilediğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Konut kredileri önümüzdeki günlerde normale döndüğü takdirde ümit ediyoruz ki  yapı stokundaki birikmeyi de azaltmış oluruz. ”dedi.

TRABZON’DA SON 5 YILDA 67 PROJE TURİZM HIZLA BÜYÜYOR

Piyasalarda bir başka rakamı da gündeme getiren Hacısalihoğlu bölgede turizmin gelişmesi ile beraber otel yapımının arttığını anımsattı. Hacısalihoğlu, “Yapı ruhsatı alan ve yapı kullanma belgesi alan verilerin değerlendirdik. 2010 ve 2014 dönemini karşılaştırdık. Yapı ruhsatı alan oteller 2010 yılında 31 bin metrekare olarak gözüküyor. 2014 yılında 76 bin metrekare gibi yüksek bir rakama çıkıldığı görülmektedir. Yapı kullanma belgesi alanlara baktığımızda 2010 yılında 7 bin 198 metrekare, 2014 yılında ise 36 bin metrekare oldu. Adetsel bazda baktığımızda 2010 yılında 11 otel, 2011 yılında 11 8 otel,  2012 yılında 15 otel,  2013 yılında 15 otel ve 2014 yılında 18 otel oldu. Toplamda 67 proje gözüküyor. Yapı kullanma alanda 45 gözüküyor. Burada şöyle bir şey çıkıyor. Önümüzdeki günlerde 32 otel yapı kullanma alarak faaliyete geçecektir. Bunların turizm açısından şehrimizde yapılan yatırımların ne kadar hızlı ilerlediğini bize göstermektedir.

PARASAL BÜYÜKLÜK

Bu yatırımların rakamsal bazda değerlendirildiğinde ise 2.5 -3 milyardan 8 milyara kadar yorumlanabileceğini söyleyen Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “ Şehrimizde yapılan TÜİ verilerine bir başka araştırmaya göre de 3 milyar civarında inşaat sektöründe bir rakam döndüğünü kaydetti. Bu rakamsal büyüklüklerin oldukça önemli bir rakam olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, “Gerçekten firmalarımızın güçlü olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar firmalarımız sağlam bir şekilde ayakta ve çok dikkatli gidiyorlar. Ve hızlı büyüyenlere baktığımızda da ekonomik durumlarının çok iyi olduğunu görüyoruz. Bu bakımdan inşallah önümüzdeki günlerde başka bir terslik olmaz”